Geocaching: keresd a ládát!

Kincsvadászat az aktív pihenés szerelmeseinek!

Fotó: 123rf

Az a típus vagy, aki nem szeret konkrét cél nélkül útra kelni? Örömmel jársz erdőt, mezőt, várost, de a „csak úgy, önmagáért" kevés? Ha így van, dobd fel az utazásaidat az idén jubiláló geocachinggel, és vadássz geoládákra, amerre csak jársz!

A geocaching a kincskeresés ősi szenvedélyének modern változata, amely az internet, a technika és a természet különös házasságából született meg. A szabadidős hobbi húsz évvel ezelőtt indult el hódító útjára az Amerikai Egyesült Államokból, létrejöttét magának Bill Clintonnak köszönhetjük. Az egykori elnök 2000 tavaszán úgy döntött, nincs szükség többé a katonai célokat szolgáló GPS-készülékek kormányzati monopóliumára, így megnyíltak a kapuk a helymeghatározás lakossági felhasználása előtt. A bejelentés örömére az amerikai Dave Ulmer már másnap fogott egy ládikót és elrejtette azt egy közeli erdőben. A többi pedig már történelem…

MIRŐL SZÓL A GEOCACHING ?

Fotó: Pixabay

A játék lényege, hogy a világ egy érdekesnek tartott pontján valaki elrejt egy geoládát (geocache, container), amelyet különböző nyilvánosan elérhető instrukciók, főként GPS-koordináták alapján meg kell találnod. A dobozban apró ajándéktárgyak, azaz „kincsek" mellett kis napló (logbook) is található, amelybe beleírod a neved és a dátumot, amikor ott jártál. De akár hagyhatsz benne egy jó sztorit is a megtalálás körülményeiről. Csak arra ügyelj, hogy a ládát mindig pontosan az eredeti helyére tedd vissza! Egy másik íratlan szabály: ha elvittél a dobozból egy apró csecsebecsét – ezt szabad –, hagyj benne te is egy kincset a következő megtalálónak!

NEMCSAK ERDŐKERÜLŐKNEK!

A geocachingben az a jó, hogy nem kell feltétlenül bakancsos kalandornak lenned ahhoz, hogy részt vehess benne. Számos láda városi látványosságoknál van elrejtve, amelyek mellett már biztosan többször elsétáltál anélkül, hogy tudtál volna a létezésükről. Sőt, ma már sok esetben virtuális dobozokkal is lehet találkozni, ilyenkor nem egy elrejtett ládát kell megkeresni, hanem egy emléktábla vagy egyéb felirat adott részének leolvasásával teljesítesz egy küldetést. A ládavadászat – akár fizikai, akár virtuális formában – szuper kiegészítő tevékenysége lehet egy kirándulásnak, abba a család minden tagja bekapcsolódhat. Ráadásul kiváló lehetőség arra is, hogy akár a saját országodat is jobban megismerd, a ládák többsége ugyanis turisztikai szempontból érdekesnek vagy izgalmasnak tartott célpont közelében van elhelyezve. Ha pedig egyszer ráérzel az ízére, nem fogsz tudni leállni, egyre több és több ládát akarsz majd felkutatni.

GEOTÚRÁK ROMÁNIÁBAN

Fotó: 123rf


Tordai sóbánya

Akár egy egész napot is eltölthetünk a föld mélyén, a ma már modern szórakoztató-központként üzemelő tordai sóbányában. A „geo" szó egészen más jelentéssel bír az itteni ládákat keresve!


Hója

Kincskeresés kicsikkel a Kincses Városban. A Kolozsvár felett magasodó Hójában a gyereknek szánt rövidebb geocaching-útvonalakkal dobhatjuk fel a kellemes erdei sétát.


Szejkefürdő

A székelyudvarhelyiek (és nem csak) egyik kedvenc pihenőhelye stranddal és borvízforrással, valamint az Orbán Balázs síremléke előtt sorakozó 14 székelykapuval. A geoláda a síremlék közelében található.

Hogyan kezdjek neki?

Az elrejtett ládákat a geocaching-oldalakon közzétett földrajzi koordináták és leírások alapján a legegyszerűbb megtalálni. Kezdetben hagyományos térképeket használtak a kincskeresők, ezeket idővel felváltották a különböző navigációs és GPS-eszközök. Ma már a játékhoz nincs szükséged másra, csak egy okostelefonra, na meg azon egy helymeghatározó alkalmazásra, amely a pontos koordináták alapján a célhoz vezet.

A geoládázás amellett, hogy segít megismerni a felfedezni vágyott célpont természeti és épített kincseit, igazi összekovácsoló erővel is bír. Egy-egy kirándulás alkalmával az egész család közösen vehet részt egy izgalmas tevékenységben, a kicsik számára pedig különös élmény lehet az apró játékokat rejtő láda megtalálása. A vasárnapi kirándulás részeként, de akár már egy félórás kisgyerekes sétával is lehetőség van arra, hogy kincsvadász váljon belőletek. A különböző parkoktól a templomokon át számos fontos műemlékig több mint 300 ládát lehet keresgélni Kolozsváron és vonzáskörzetében. A kincsvadászat ugyanakkor a barátokkal való közös kirándulásokat is újraszínezheti. A játék és mozgalom sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Romániában is folyamatosan nő az aktív ládakereső játékosok száma. Ha szeretnéd te is próbára tenni magad és találkozni a többi kincsvadásszal, a Román Geocaching Egyesület (AGeR) minden évben országos találkozót szervez – a legutóbbi, GeoQuest XII. rendezvényt augusztus 20-án, Zilahon rendezték.

Különleges ládák nyomában

Ha extrém kalandokra vágysz, érdemes a hegyek felé venni az irányt. Felkapaszkodni és fentről megcsodálni az eléd táruló panorámát már önmagában is hatalmas élmény. Hát még, ha kincsvadászat is kíséri a túrát. Ha izgalmas és szép helyekre vágysz, keresd az elrejtett geoládákat a Királykő-hegységben, a Fogarasi-havasokban vagy a Csukás-hegységben, ahol a ládákon kívül is megannyi kincset és látnivalót rejt az erdő.

Felkutatnivalók ugyanakkor nemcsak a felszínen, hanem a föld mélyén is lapulnak. A Temes megyei Rumunyesti-barlang, a Fehér megyei Aranyosfői-jégbarlang vagy a Bihar megyei Medve-barlang csak néhány példa a sok közül, ahol érdemes nézelődni. Sőt, olyan elmés feladványokkal is találkozhattok, mint például egy fatörzsbe rejtett geoláda, amelyet csak egy csiga segítségével lehet felemelni, vagy egy dupla fenekű virágláda. Ládavadász legyen a talpán, aki ezeket a kreatív ládákat elsőre megtalálja!

Geocaching számokban

  • A világ 191 országában 3 millió geoládát rejtettek el.
  • 20 év alatt 620 millió megtalálást regisztráltak.
  • 361 ezer aktív kincskereső van.
  • 200 koordináló partnerszervezet fogott össze a közös játékért.
  • Több mint 7000 láda van elrejtve Romániában.

HASZNOS
www.geocaching-romania.ro
Geoládák – geocaching-alkalmazás

Nézd meg, milyen egy szuper berlini geocaching egy geocach-vlogger szemével:

youtu.be

THE WORLD'S MOST FAVORITE GEOCACHE! (Geocaching)
AMI MÉG ÉRDEKELHET