Geocaching: caută cutia!

Vânătoare de comori pentru adepţii vacanţelor active.

Foto: 123rf

Ești genul de om căruia nu-i place să pornească la drum fără un obiectiv concret? Te plimbi cu plăcere prin păduri, câmpii sau orașe, însă vrei să ai parte de o experienţă mai complexă? În acest caz condimentează-ţi călătoriile cu geocaching și vânează cutiile cu „comori", oriunde te duci!

Născut din căsătoria ciudată a internetului, tehnologiei și naturii, geocaching este versiunea modernă a străvechii pasiuni pentru vânătoarea de comori. Şi-a început drumul cuceritor în urmă cu 20 de ani în Statele Unite, datorită lui Bill Clinton. În primăvara anului 2000 fostul președinte a eliminat restricțiile guvernamentale ale instrumentelor GPS folosite în scopuri militare, deschizând porțile pentru utilizarea generală a localizării prin satelit. Profitând de acest anunț, a doua zi un american numit Dave Ulmer a ascuns o cutie într-o pădure...

CE ESTE GEOCACHING ?

Foto: Pixabay

Esența jocului: cineva ascunde o cutie cu „comori" numite geocache-uri (sau cache-uri) într-un anumit loc considerat interesant din lume, care trebuie găsit prin folosirea diferitelor instrucțiuni care sunt publice, mai ales pe baza coordonatelor GPS. Un geocache obișnuit este de fapt o cutie mică, închisă ermetic, ce conține obligatoriu un carnețel sau o coală de hârtie (logbook). Cutiile mai mari pot conține diverse jucării sau lucruri de mică valoare care pot fi luate de cel care o găsește dacă sunt înlocuite cu altele asemănătoare. După o reuşită să-ți notezi numele și data la care ai găsit cutia în jurnal. Poți însă să scrii și o poveste interesantă cu detaliile descoperirii. Este foarte important să pui înapoi cutia întotdeauna exact în locul ei inițial! O altă regulă nescrisă: dacă iei cu tine o mică comoară (lucru permis, de altfel), trebuie să lași și tu una nouă pentru următorul descoperitor!

NU DOAR PENTRU IUBITORII DE PĂDURI

Nu trebuie să fii neapărat un aventurier pentru a participa la geocaching. Numeroase cutii sunt ascunse lângă atracții urbane pe lângă care cu siguranță ai trecut deseori fără a ști de existența lor. În plus, poți întâlni și cutii virtuale, când nu trebuie să cauți o cutie ascunsă, realizând misiunea doar prin citirea unei plăci memoriale sau a unei părți dintr-o inscripție. Vânătoarea de cutii – atât în forma sa fizică, cât și virtuală – poate fi o superbă activitate auxiliară într-o excursie, în care pot fi implicați toți membrii familiei. Totodată este o excelentă ocazie de a-ți cunoaște și mai bina propria țară, majoritatea cutiilor fiind plasate în apropierea unor destinații considerate interesante sau palpitante din punct de vedere turistic. Iar dacă prinzi gustul jocului, nu te vei putea opri din dorința de a căuta tot mai multe cutii.

Geocaching în numere

  • 3 milioane de geocutii ascunseîn 191 de țări din lume
  • 620 milioane de persoane care au găsit cutiile timp de 20 de ani
  • 361 mii de căutători activi de comori
  • 200 organizații coordonatoare partenere
  • În jur de 7000 de cutii în România

CUM SĂ ÎNCEPI ?

Cel mai simplu mod de a găsi cutiile ascunse este cel bazat pe coordonatele geografice și descripțiile publicate pe site-urile de geocaching. La început, căutătorii de comori au folosit hărți tradiționale, înlocuite între timp de diferite dispozitive de navigare și GPS. Acum ai nevoie doar de un smartphone pentru acest joc, cu aplicație de localizare, care te duce la destinație pe baza coordonatelor exacte.

GEO-EXCURSII ÎN ROMÂNIA

Foto: 123rf


SALINA TURDA


Putem petrece chiar și o întreagă zi în adâncul pământului, în Salina Turda care funcţionează în prezent ca un centru de divertisment modern. Cuvântul „geo" are un cu totul alt sens căutând cache-urile de aici!

Foto: 123rf


CU COPIII

Pentru o evadare cu copiii lângă București există mini-trasee în Pădurea Băneasa şi Snagov, dar găsim trail-uri tematice asemănătoare şi la Pitești, lângă Cornul Vânătorului sau în Pădurea Hoia din Cluj.

Foto: 123rf


CASTELUL BRAN

Primul geocache din România! Acesta este amplasat lângă Castelul Bran, dar îl putem găsi doar după o drumeţie mai dificilă, de cca. 40 de minute. Însă priveliştea merită tot efortul!

FORȚA COMUNITĂȚII

Pe lângă faptul că ajută să cunoști comorile naturale sau construite de către om ale destinației pe care dorești să o descoperi, geocaching-ul are de asemenea și o adevărată forță de coeziune. Cu ocazia unor excursii toată familia poate participa împreună la ceva interesant, găsirea cutiei cu mici jucării fiind o experiență specială pentru copii. Vă puteți transforma în vânători de comori atât într-o excursie de duminică, cât și la o plimbare de 30 de minute cu bebelușul. Se pot căuta mai multe sute de cutii în București și împrejurimile sale, începând cu diferite parcuri până la biserici și monumente importante. Vânătoarea de comori poate recolora totodată și excursiile cu prietenii. Numărul căutătorilor activi de cutii creşte şi în România. Dacă vrei să-i cunoşti, Asociația Geocaching România (AGeR) organizează în fiecare an un eveniment de socializare în care descoperi istoria unei regiuni şi te (re) vezi cu membrii activi ai comunităţii. Ultimul GeoQuest, ediţia XII, a avut loc în Zalău pe 20 august.

ÎN URMA CACHE-URILOR SPECIALE

Dacă vrei să ai parte de aventuri extreme, merită să pornești spre munți. A urca spre vârfuri și a admira de sus panorama desfășurată în fața ta este în sine o uriașă experiență, iar aceasta poate fi amplificată de emoțiile unei vânători de comori. Dacă vrei să vezi locuri frumoase și interesante, pentru drumețiile montane există „trail-uri" de geocache-uri (adică o serie de cutii care să te ducă pe un traseu anume) în mai toți munții importanți ai României. Printre cele mai spectaculoase trail-uri sunt în Făgăraș, Piatra Craiului, Ciucaș sau Ceahlău. Însă destinaţiile de explorat nu se ascund doar pe suprafață, ci și în adâncurile pământului. Peșterile Polovragi (Munții Căpățânii), Peştera Româneşti (Munții Poiana Ruscă) sau Peştera Urşilor (Munţii Apuseni) sunt doar câteva exemple unde merită să cauți.

Cum e o tură de geocaching în Berlin cu ochii unui renumit geocach-vlogger

youtu.be

THE WORLD'S MOST FAVORITE GEOCACHE! (Geocaching)
AMI MÉG ÉRDEKELHET