Prinde momentul în timpul călătoriilor – ghid de fotografie cu smartphone

Până când spuneţi „selfie” și vă pregătiţi pentru o poză reușită, este bine să știi deja câteva reguli de bază pentru fotografii excelente făcute cu telefonul!

Foto: Pixabay

Din fericire, în majoritatea cazurilor, fotografiatul cu smartphone nu mai este în detrimentul calităţii. Iată câteva sfaturi utile!

Nu cu mult timp în urmă, aparatele foto ocupau mult spaţiu în bagajele noastre. Pe măsură ce telefoanele mobile au evoluat și au devenit capabile să capteze imagini de o calitate din ce în ce mai bună, acesta a devenit modul principal de a fotografia. Are niște avantaje absolut clare: încape în buzunar, putem face un număr aproape nesfârșit de poze, pe care le putem încărca pe reţelele de socializare sau le putem trimite prietenilor noștri în cel mai ușor mod posibil.

FOTOGRAFIERE CONȘTIENTĂ

Foto: Pixabay

Să verificăm rezoluţia imaginii la configurarea camerei: la rezoluţii mai mari, imaginea va fi mai frumoasă, dar va ocupa mai mult spaţiu de stocare. Grilele ajută la compunerea fotografiei, astfel este important să plasăm subiectul pozei pe linii și nu la mijloc. Folosind o aplicaţie sau software-ul telefonului, e posibilă editarea ulterioară a imaginilor – putem să reglăm contrastul, luminozitatea sau să ștergem anumite detalii.

MAI APROAPE!

Cel mai mare dezavantaj al telefonului mobil faţă de aparatele foto tradiţionale este că nu poate apropia în mod corespunzător subiectul. Imaginea va fi nefocalizată, neclară dacă dăm un zoom prea mare. Așa că este bine să ne apropiem de obiectul sau persoana pe care vrem să le fotografiem. Iar dacă ceva nu încape în imagine, putem opta pentru o fotografie panoramică!

CURĂŢĂ LENTILA!

Merită, din când în când, să verificăm lentila și să o ștergem cu o cârpă moale pentru a preveni murdărirea accidentală. În pandemie, trebuie oricum să curăţăm în mod regulat gadget-urile, inclusiv telefoanele mobile. Totuși, să nu atingem lentila cu un șerveţel dezinfectant!

FII ATENT LA LUMINI!

Foto: Unsplash

Secretul realizării unor fotografii bune este lumina potrivită. Cele mai frumoase fotografii în aer liber sunt făcute când soarele bate din lateral, iar în interior când strălucește prin fereastră. Să nu utilizăm bliţul când subiectul sau persoana se află la o distanţă mai mare de 3-4 metri, în acest caz trebuie mărit timpul de expunere, iar telefonul ţinut nemișcat.

FOCALIZEAZĂ!

Deși focalizarea automată este setată implicit pe majoritatea telefoanelor, fotografiile făcute în grabă sunt în mare parte nefocalizate, nefiind întotdeauna clar care este subiectul pozei. Atingând ecranul putem pune focusul pe obiectul sau persoana care urmează să fie fotografiate. Telefonul trebuie ţinut nemișcat când facem poze: să ne sprijinim mâna sau să ne ţinem respiraţia!

SELFIE-UL PERFECT

Un selfie perfect necesită și un stick, dar nu putem umbla întotdeauna cu un selfie stick în mână. Poziţia cea mai avantajoasă pentru noi este atunci când facem fotografia puţin mai sus de linia ochilor și lumina vine din faţă. Efectele de înfrumuseţare sunt tentante, dar să le folosim cu moderaţie – chiar vrem să arătăm ca milioane de alţi oameni din reţelele sociale?!

AMI MÉG ÉRDEKELHET