Cât să las? Ghid în lumea bacșișului!

Obiceiurile diferă în aproape fiecare țară, existând locuri unde este reglementat prin lege cât se cuvine să dăm pentru serviciile primite.

Foto: Getty Images

Ca majoritatea domeniilor, și industria turistică a fost extrem de afectată de pandemia de coronavirus: o mulțime de restaurante, baruri, hoteluri și alți furnizori de servicii turistice au ajuns la limita falimentului - cei mai norocoși abia acum încep să își revină. Așa că în acest sezon bacșișul nu va mai fi doar o mulțumire pentru serviciul de calitate, dar și un ajutor pentru relansarea turismului.

Europa

În acest domeniu Europa este cu siguranță unită: după consum peste tot se obișnuiește să se dea bacșiș. În cele mai multe locuri factura arată deja taxa de serviciu de 10-12%, și nu se așteaptă la niciun beneficiu în plus. De exemplu, în Franța taxa de serviciu trebuie indicată obligatoriu pe factură, în timp ce în Italia putem citi pe meniu cât trebuie să plătim în plus. Dacă nu vedem taxa de serviciu pe factură, atunci este adecvat un bacșiș de minim 10%. Un alt obicei care se practică în multe locuri este invitarea la o băutură a barmanilor din puburi sau baruri de către clienți, sau dacă există un recipient de colectare a bacșișului, atunci acolo se lasă banii destinați echipei de chelneri. Pentru taximetriști se rotunjește în sus tariful, iar hamalii de hotel fie au o taxă fixă, fie li se dau 2-5 euro. Ghizilor – dacă sunt angajații unor firme mai mari – este indicat să le oferim 10-20% din prețul plătit pentru călătorie.

America

Foto: 123rf

În Statele Unite și Canada nu există o taxă de servicii, dar clienții lasă un bacșiș de 15-25%, în funcție de calitatea serviciului restaurantului sau barului – dacă mergem într-un loc foarte luxos, atunci se obișnuiește să se lase 25%. Dacă cerem o băutură la un bar, atunci este potrivit să lăsăm 1 dolar pentru fiecare băutură. Taximetriștilor le puteți lăsa aceeași sumă de 10% obișnuită și pe la noi, iar hamalii hotelurilor sunt deja mulțumiți cu 1-2 dolari, dar desigur se bucură și când primesc 5 dolari...

Cum în țările sud-americane salariile sunt mult mai mici decât în America de Nord, în industria serviciilor nu se așteaptă, dar se bucură la primirea unui bacșiș generos. În restaurante și baruri bacșișul obișnuit este de 10%, în timp ce un șofer de taxi nu se așteaptă la o recompensă, dar este foarte fericit dacă obține ceva în plus. Îm Mexic, Nicaragua, Argentina și Peru taxa de servicii este adesea percepută, dar să fim atenți la facturi, pentru că în aceste țări nu se poate vorbi de un sistem uniform. Și aici, ghidului i se cuvine un bacșiș de 10%.

Asia

În Statele Unite și Canada nu există o taxă de servicii, dar clienții lasă un bacșiș de 15-25%, în funcție de calitatea serviciului restaurantului sau barului – dacă mergem într-un loc foarte luxos, atunci se obișnuiește să se lase 25%. Dacă cerem o băutură la un bar, atunci este potrivit să lăsăm 1 dolar pentru fiecare băutură. Taximetriștilor le puteți lăsa aceeași sumă de 10% obișnuită și pe la noi, iar hamalii hotelurilor sunt deja mulțumiți cu 1-2 dolari, dar desigur se bucură și când primesc 5 dolari...

Cum în țările sud-americane salariile sunt mult mai mici decât în America de Nord, în industria serviciilor nu se așteaptă, dar se bucură la primirea unui bacșiș generos. În restaurante și baruri bacșișul obișnuit este de 10%, în timp ce un șofer de taxi nu se așteaptă la o recompensă, dar este foarte fericit dacă obține ceva în plus. Îm Mexic, Nicaragua, Argentina și Peru taxa de servicii este adesea percepută, dar să fim atenți la facturi, pentru că în aceste țări nu se poate vorbi de un sistem uniform. Și aici, ghidului i se cuvine un bacșiș de 10%.

Africa

Cei mai mare număr de turiști de pe continent merg în Egipt, Maroc și Africa de Sud, așa că în locurile la modă din aceste țări, pe factură apare o taxă de serviciu de 10%. Dacă suntem foarte mulțumiți, dar nu există taxă de serviciu, atunci de obicei se lasă un bacșiș de valoare similară pe masă sau tejghea. Femeile de serviciu din hoteluri sunt foarte prost plătite, pentru ele bacșișul este o mare favoare.

 Australia și Noua Zeelandă

Foto: Unsplash

Cum în Australia și Noua Zeelandă și ospătarii câștigă în general bine, „cultura bacșișului" nu s-a dezvoltat cu adevărat. În cele două țări insulare nici nu se așteaptă primirea bacșișului, dar nici nu se refuză. În mod obișnuit, personalul din hoteluri, șoferii de taxi și barmanii primesc 1-2 dolari în plus.

AMI MÉG ÉRDEKELHET