Cum să devenim fotografi buni?

Ghidul fotografului de vacanță.

Foto: Unsplash

Vă pregătiți de concediu? Să nu cumva să uitați acasă aparatul foto! Trebuie să aveți grijă, pentru că cei care în loc să privească frumusețea tărâmurilor necunoscute, o fac prin vizorul aparatului de fotografiat, vor uita mult mai repede ce era de văzut şi atmosfera locului.

Cunostințe tehnice de bază

Ca să deveniți fotografi buni, trebuie să stiț­i trei noț­iuni de bază.

Timpul de expunere este acea perioada de timp în care suprafața senzorului este expusă la lumină - deci fracțiuni de secundă. Pe timp de zi, acesta este mai scurt, noaptea însă avem nevoie de mai mult timp pentru expunerea unei fotografii. Fiind vorba de fracțiuni, cu cât este mai mare valoarea numitorului, cu atât este mai scurt timpul.

La mărirea ISO sau a sensibilității, senzorul va deveni mai sensibil la lumină. Valorile obișnuite sunt ISO 100, 200…, ajungând chiar și până la 12.000, la aparatele profesioniste. Însă cu cât acest numar este mai mare, calitatea fotografiei suferă, va avea un ‚noise' mai puternic și va fi neclară. De aceste informații veți avea nevoie mai ales atunci când fotografiați noaptea.

Apertura (sau deschiderea diafragmei), deci valoarea f, are rolul de a regla mărimea acelei suprafețe prin care intră lumina. Diafragma este încorporată în obiectiv, pe telefon de obicei are dimensiune fixă. Profunzimea de câmp a unei fotografii realizate cu deschidere mare a diafragmei crește, deci va fi clară aproape peste tot, iar cu o deschidere mică va fi clară doar în planul în care ați făcut focus. La plajă, la umbră, setările ideale ar fi: sensibilitate ISO200, o deschidere de diafragmă f4, cu timpul de expunere 1/500.

Sfaturi practice

Stabilitate

Orice aparat poate fi fixat pe trepied, dar dacă totuși nu dispuneți de acesta, ideal ar fi să stabilizați aparatul foto sprijinindu-l pe ceva. Mai ales la timpuri lungi de expunere, pentru fotografii realizate în întuneric. Un accesoriu inedit ar fi gorillapod-ul, care poate fi fixat pe bicicletă, pe balustrada autobuzului, pe crengi de copac, prin modelarea după plac a picioarelor flexibile, astfel având ocazia de a vă imortaliza vacanța privită din unghiuri extreme.

Foto: Unsplash

Către soare

Fotografiați fără frică și contre-jour! Vă puteți așeza linistiți modelul cu spatele la soare, altfel îi va veni soarele în ochi, sau în jurul ochilor se vor forma umbre puternice care distorsionează. Obțineți siluete frumoase dacă fotografiați contra soarelui. Puteți încerca și să iluminați suplimentar cu blitz-ul subiectul care stă cu spatele la soare – aceasta tehnică se numeste lumină de umplere.

Despre lumina de umplere

Puteți folosi tehnica și fără blitz: orice obiect alb, de dimensiuni mai mari este potrivit. Îl veți așeza pe partea umbrită a subiectului, astfel egalizându-se cantitatea de lumină de pe față și corp. Un perete alb sau deschis la culoare este potrivit pentru acest proces. Dacă însă folosiți o suprafață colorată, pentru a vă suplimenta lumina, țineți cont de faptul că lumina care se va reflecta pe model va fi și ea colorată.

Turism gastronomic?

Nu folosiți blitz-ul niciodată când fotografiați mâncarea servită la restaurant, căci nu va mai arăta apetisant, culorile originale vor dispărea. Dacă intenționați să faceți poze la mâncare, așezați-va din start pe terasă, la lumină naturală. O altă opțiune ar fi să duceți farfuria la fereastră, și acolo să faceți pozele. Puteți folosi lumina de umplere a unei alte farfurii, dar în acel moment riscați deja ca personalul să se uite ciudat la voi.

Foto: Unsplash

Pregătiți de aventură!

Încercați aparatele de acțiune! Astfel veți duce acasă fotografii făcute sub apă sau în locuri deosebite, pentru că acestea sunt foarte ușor de fixat și sunt extreme de rezistente. Puteți capta imagini speciale și atunci când dați aparatul de fotografiat pe mâna copiilor. Ei vă vor arăta o perspectivă cu totul diferită.

Monumente plictisitoare

Merită să pozați un monument dacă îl puteți surprinde dintr-un unghi nou, neașteptat. Prin prezența unui membru al familiei, imaginea deja devine unică. Este și mai interesant atunci când persoana interacționează într-o oarecare măsură cu statuia sau clădirea. Lăsați-va fantezia să zboare, puteți glumi cu fotografia.

Ora albastră

La fotografierea unui oraș mediteran, de pildă, nu ratați ora albastră! Este vorba de acea perioadă timpurie a serii, când s-au aprins deja luminile orașului, dar cerul este încă albastru. Timpul de expunere trebuie lăsat mai lung, valoarea ISO mai mare, și diafragma deschisă. Astfel puteți evita petele de culoare cauzate de blitz.

Foto: Unsplash

Compoziția

Încercați să încadrați subiectul sau tema centrală într-o parte, în proporție de 2:3, în locul secțiunii de aur. Puteți observa ca imaginea va fi mai dinamică. Aceeasi regulă se pretează și în cazul portretelor, obiectelor sau clădirilor.

Erorism

Poza are vreun defect? Trebuie ștearsă! Dar mai întâi priviți atent, poate este totuși interesantă. Erorismul" este un curent artistic în fotografie construit pe estetica erorilor și a accidentelor de captură. Conceptul este folosit în zilele noastre și atunci când cuiva îi place o poză „nereușită".

AMI MÉG ÉRDEKELHET