Gibraltár – brit hangulat Ibériában

Gibraltár Európa déli csücskében található és mégis angliai hangulatot áraszt: piros telefonfülkék, fish&chips az étlapon és jellegzetes fekete sisakos rendőrök az utcán.

Fotó: Shutterstock

Olyan, mintha valahol a ködös-esős Nagy-Britanniában járnánk. Valami azonban nem stimmel: gyönyörű tiszta az ég, hét ágra süt a nap és majmok ülnek a sziklákon... Ez Gibraltár, egy darabka Britannia Spanyolország déli részén.

Gibraltár ma Nagy-Britannia tengerentúli területe, korábban pedig koronagyarmata volt. Az aprócska területet a Brit Birodalom az 1700-as évek elején szerezte meg Spanyolországtól a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti békeszerződés alapján. Mivel az Ibériai-félsziget déli részén, az Afrikához legközelebb eső helyen található, stratégiai elhelyezkedése lehetővé teszi a a Földközi-tengert és az Atlanti-óceánt összekötő Gibraltári-szoros ellenőrzését.

Gibraltári ritkaság

Fotó: Shutterstock

Gibraltár területe mindössze 6,7 négyzetkilométer, lakossága 30 000 fő körül van, és így a világ egyik legkisebb, ám legnagyobb népsűrűségű országainak egyike – igaz, nem független állam. Szárazföldi határa 1,2 kilométer hosszan csak Spanyolországgal van.

Egy repülőtéri kifutópályán átsétálni nem mindennapi, sőt, szinte elképzelhetetlen dolog. Gibraltárban azonban ez is lehetséges, sőt, aki a szárazföld felől gyalogosan vagy autóval érkezik, nincs is más választása. Ez azt jelenti, hogy a repülőtéren keresztül kell áthaladni, ezért néha előfordul, hogy egy repülőgép éppen le- vagy felszáll, miközben az útkereszteződésnél, illetve a zebránál jelzőlámpa jelzi, hogy szabad-e az út. Az élmény mindenképpen rendkívüli.

Világhírű mészkőszikla és legendás majmok

Fotó: Shutterstock

Gibraltár leghíresebb látványosságai a város fölé magasodó sziklán találhatók. Az egyik attrakció maga a szikla, melynek csúcsáról két földrészt, valamint tengert, óceánt és három államot lehet látni tiszta időben. Az ikonikus óriás sziklát a helyiek „The Rock"-nak nevezik (tengerszint feletti magassága 426 méter). A legtöbb turistát azonban a sziklán élő makákók érdeklik. Európában ez az egyetlen vadon élő majomkolónia. Nekik köszönhetően természetvédelmi területté nyilvánították a Gibraltári-sziklát. A legenda szerint amíg makákók élnek ezen a sziklán, addig Gibraltár brit terület marad.

Európa pont

Fotó: Shutterstock

Kötelező megálló kontinensünk egyik legdélebbi pontja, ahova egy alagúton keresztül lehet eljutni. Ez az úgynevezett Európa pont, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Gibraltári-szorosra és Afrikára. Közvetlenül a tengerparton található az 1841-ben épült fehér-vörös világítótorony, amely szimbolikusan jelzi Európa határait.

Szent Mihály-barlang

Fotó: Shutterstock

Gibraltár legszebb természeti látnivalóinak egyike a Szent Mihály-barlang. A barlang egy része és díszítése természetes úton jött létre, míg más részei emberi tevékenység következtében alakultak ki. Érdekesség hogy a második világháború idején egy kórház működött benne. Ma már békés cékokat szolgál – a színesen kivilágított mészkőbarlangban többek között koncerteket is tartanak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET