Látványos menedék épült a Großglockneren

Új bivakot adtak át 3205 méteren, Ausztria legmagasabb csúcsán, a Großglockneren – a menedék egy sziklaszirt szélén kapott helyet.

r

Fotó: Instagram


A korábbi, 1957-ben épült menedékhelyet új bivak váltotta a Großglockneren. Az új, nyolcszögletű építmény Helmut Ohnmacht tervei alapján készült, nagy előnye, hogy nem hagy maga után ökológiai lábnyomot, a természetvédelmi területen épült doboz közvetve is csak annyi ideig szennyezte a környezetet, amíg darabokra szedve helikopterrel felszállították a legközelebbi völgybe.

A faházat a hegyet északi oldalról megmászó turistáknak építették, akik az időjárás miatt esetleg szorult helyzetbe kerülnek, a menedék ugyanis tényleg csak arra jó, hogy az erős szél vagy hóvihar elől bemeneküljenek a hegymászók. A Glockner-bivakban összesen 15 ágy van, de szükség esetén 25 fő befogadására is alkalmas.

A modern menedék kialakításán 12 fős profi alpesi építőbrigád dolgozott. Az építményt 3 nap alatt rakták össze, 85 000 eurós költséggel, nem túl kedvező időjárás mellett.

Fotó: Fabio Keck

Mi is az a bivakolás?

A francia eredetű szó alatt elvileg a szabad ég alatt alvást értjük, de mára összetettebb jelentésű szakszóvá vált a túrázók, hegymászók körében. A bivak egyszerű éjjeli menedéket jelent, ahol veszély nélkül álomra hajthatjuk a fejünket – lehet barlang, tetőfedél vagy egy rozoga faház is.

Nézd meg, hogyan épült fel az új bivak három nap alatt:

Fotó: Fabio Keck


Fotó: Fabio Keck


Fotó: Fabio Keck


Fotó: Fabio Keck


Fotó: Fabio Keck


Fotó: Fabio Keck


Fotó: Fabio Keck


AMI MÉG ÉRDEKELHET