5 tipp, hogy gondtalanul nyaraljunk elektromos autóval

A SEAT márka szakértőjénak tanácsai, hogyan utazzunk elektromos autóval a nyári melegben.

Fotó: SEAT

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerint az elektromos járművek piaci részesedése 2022 első negyedévében gyakorlatilag megduplázódott az Európai Unióban az előző év azonos időszakához képest, vagyis egyre többen utaznak nyári szabadságra tisztán elektromos üzemű autóval.

TERVEZD MEG AZ UTAZÁST

Fontos, hogy előre felkészülj, és tanulmányozd az érintett útvonalakat, és jegyezd fel, hol vannak a töltőállomások. Úgy válassz ki néhányat a lehetséges megállók közül, hogy figyelembe veszed a pihenési szükségleteket és az autó töltési igényeit is. „Jobb, ha több töltőállomást választunk ki előre, arra az esetre, ha az első töltési hely foglalt volna, vagy nem üzemelne” – javasolja Josep Bons, a SEAT S.A. elektromos és elektronikus fejlesztési részlegének vezetője.

TÖLTSD FEL TELJESEN AZ AKKUMULÁTORT

Fotó: Volkswagen

Otthonról teljesen feltöltött akkumulátorokkal indulj el, az utazás során azonban a töltöttségi szint mindig 30-80% között legyen. Ezzel időt takaríthatsz meg az töltőállomáson, mivel a töltés utolsó szakasza a legidőigényesebb.

KÉSZÍTSD FEL JÓL AZ AUTÓD

Az elektromos autó légkondicionáló rendszere az akkumulátorból fogyasztja az energiát, ami azt jelenti, hogy a klíma optimális kezelése hosszabb hatótávolságot eredményezhet. Az autóban állandóan 22 fokos hőmérsékletet kell fenntartani. Indulás előtt célszerű néhány percre lehúzni az ablakokat, hogy kiszellőztesd az autót. Az utazás során az ablakok tartsd zárva, mert ez jobb aerodinamikát biztosít.

VEZESS HATÉKONYAN

Fotó: Volkswagen

A hatékony vezetés mindig ajánlott, ráadásul segít az akkumulátor energiájának megőrzésében is. „Az előrelátás kulcskérdés – mondja Josep. – A gázpedál finomabb kezelése és a kemény fékezés elkerülése segít az akkumulátor töltöttségének fenntartásában.”

HASZNÁLD KI MAXIMÁLISAN A SZABADIDŐDET

Az akkumulátor töltésének nem kell unalmasan telnie. Technológiától függően a töltés akár 20 perc alatt is megvalósulhat, de a kisebb teljesítményű töltőkkel az akkumulátor feltöltése 6-8 órát is tarthat. A lényeg az, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ebből az időből. A választott útvonaltól függően a töltés alatt időt szakíthatsz egy fagylaltra vagy városnézésre. Jó megoldás lehet az is, hogy éjszaka töltöd fel az akkumulátort.

AMI MÉG ÉRDEKELHET