Látványosan átalakul a Google Maps az elkövetkező időszakban

Fejlődni fog az útvonaltervező és a Lens in Map funkció is, de tájékozódni is egyszerűbb lesz ezentúl.

Fotó: Shutterstock



A népszerű Google Maps szolgáltatás arculata is megújul, az immerzív nézet javításainak a szemünk is örülni fog. Az alkalmazás színei egy picit fakóbbak, halványabbak lettek, illetve, hogy az utakat is a megszokott fehérről és sárgáról kékes-szürkére színezték.

Böngésző

Fotó: Unsplash

Ugyanakkor hamarosan a Google webböngészője is teljesen átalakul majd: a szolgáltatás egy keresési generatív élménnyel (Search Generative Experience, SGE) bővül, ami mögött a mesterséges intelligencia (AI) áll. A fejlesztők szerint az újítással egyszerűbbé válik az internetes keresés, ami így sokkal átláthatóbb, illetve szórakoztatóbb lesz a felhasználók számára.

Az egyik részlete a fejlesztésnek az, hogy keresést követően a mesterséges intelligenciának köszönhetően nemcsak az eredetileg feltett kérdésre, hanem az ezután felmerülőkre is választ kaphatunk. A generatív mesterséges intelligencia emellett a szövegek fordításában is segít, például kijelzi, ha egy adott szónak több jelentése is ismert.

Az időjárás előrejelzés területén is változásokat érzékelhetünk. A Google GraphCast mesterséges intelligencián alapuló időjárás-előrejelző rendszere már most 90 százalékkal jobban teljesít a verifikációs célok területén, mint a legfejlettebb társai, és még gyorsabb is náluk. Míg a legmegbízhatóbb rendszerek numerikus modellel működnek, addig a GraphCast az elmúlt negyven év megfigyelései alapján jelzi előre az időjárást – ez pedig mindössze nagyjából egy percet vesz igénybe az AI-alapú szolgáltatásnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET