Szigorít a szabadstrandok védelmén a görög kormány

Megakadályoznák az üzemeltetők visszaéléseit.

Fotó: Unsplash


Folyamatosan nő a feszültség Görögországban a turizmusban érdekelt vállalkozások és a tengerparti települések lakói között: utóbbiak tavaly országos tiltakozást indítottak, sérelmezve, hogy a profitot hajszoló cégek kiszorítják őket a szabadstrandokról. Az athéni kormány most szigorú bírságokat és hatékonyabb ellenőrzést ígér, valamint egy online platformot is létrehozott a lakossági panaszoknak.

Több görög strand üzemeltetője egyre nagyobb, a törvényben meghaladó méretet meghaladó nyilvános partszakaszokat követel magának. A helyiek elmondása szerint nem csak a cégek használnak jogtalanul egyes területeket, hanem gyakran illetéktelen operátorok bukkanak fel a strandokon, akik abszurd összegeket kérnek el egy nyugágyért vagy napernyőért a turistáktól.

Fotó: Unsplash

Párosz szigetén emiatt hozták létre a Save Paros csoportot, melynek tagjai különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a problémára. Ezek közé tartozik az egész országra kiterjedt Törölköző Mozgalom is, mely során a helyiek törölközőkkel és plakátokkal a kezükben álltak ki az érintett strandokra, anélkül, hogy egyetlen centet is fizettek volna. A kormány vette a jelzést, és már tavaly is nyomozókat küldött a szóban forgó partszakaszokra – ami azonban nem bizonyult túl hatékonynak, mivel az üzemeltetők gyakran mindent összepakolva megléptek előlük. Ezért idén jóval szigorúbb intézkedésekre készülnek a hatóságok a szabadstrandok védelme érdekében: a kormány új törvényjavaslatot nyújtott be a témában.

Fotó: Unsplash

Az új szabályozás kimondaná, hogy a szállodák, éttermek és egyéb helyek üzemeltetői kötelesek lesznek szabadon hagyni a strandok legalább 50 százalékát, ellenkező esetben akár 60 ezer eurós pénzbüntetésre is számíthatnak. A törvény arra is kötelezné őket, hogy elektronikus úton regisztrálják az általuk használt strandterületeket, amelyek méretét az állam előre meghatározza a koncesszió keretében. Ezen felül napernyő- és nyugágymentes, a környezet védelme miatt elérhetetlen Natura régiókat is kijelölnek, amelyeket drónokkal ellenőriznek majd.

A szabadstrandokat védelmére hozott intézkedések mellett Görögország is bevezeti a szezon- és szállástípus függvényében 0,5–10 eurós turistaadót, ami sokkal inkább egy klímaadónak felel meg. Az országot ugyanis gyakran sújtják természeti katasztrófák, mint a 2023-as erdőtüzek és áradások – és ezt a bevételt a károk enyhítésére fordítaná a kormány.

AMI MÉG ÉRDEKELHET