Interaktív gasztromúzeum nyílt a francia konyha egyik fővárosában

Gourmet örömök: francia gasztronómiai múzeum nyílt Dijonban.

A dijoni Cité Internationale de la Gastronomie & du Vin több évtizedes tervezés után nyílt meg a francia városban. Legyen szó macaronról, burgundi borról, dijoni mustárról vagy a híres francia sajtokról, ebben a múzeumban mindenre fény derül, sőt kóstolásokat és főzőkurzusokat is szerveznek..

Fotó: Cité de la Gastronomie Dijon

A híres Ferrandi Paris Cooking School főzőtanfolyamai is elérhetőek a Cité Internationale de la Gastronomie & du Vinben, de ez nem minden! A kulináris központ 1750 négyzetméternyi kiállítási területet foglal magában egy új épületben, amely a város szívében fekszik, nem messze az UNESCO védelem alatt álló Burgundia borvidéktől – amely Bordeaux mellett a legfontosabb borvidék Franciaországban.

Fotó: Cité de la Gastronomie Dijon

A borkóstolások, előadások, degusztációk mellett gasztronómiai témájú filmeket is nézhetünk. A múzeumban négy különálló kiállítási pavilont állítottak fel. A már említett főzőiskolában évente 110 tanulót avatnak majd be a francia konyha és cukrászat rejtelmeibe – a tanfolyam 2 műhelyben és angol nyelven zajlik.

Fotó: Cité de la Gastronomie Dijon

A Cave de la Cité borospincében több mint 250 különböző bort találhatnak a látogatók, ahol az École des Vins tartja a borkóstolókat. A borospincébe a világ minden tájáról érkeznek borok, de természetesen a burgundi borok állnak a középpontban. Ha mindent megettünk és megittunk, akkor pedig a szakkönyvesboltban is ellézenghetünk órákig, és a kedvenc szakácskönyveket, tudományos műveket meg is vásárolhatjuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET