13 greșeli care trebuie evitate la primul camping

Nu repetați greșelile altora!

Foto: Unsplash

În niciun caz nu vrem să descurajăm pe nimeni care are planuri de camping sau vrea să meargă într-o excursie cu cortul, chiar susținem în mod explicit drumețiile nomade, dar dacă suntem absolut începători, să fim foarte atenți la următoarele lucruri.

Mulți au ales în acest an să încerce dormitul în cort, drumețiile, campingul, sentimentul absolut deosebit pe care ți-l dă viața într-o autorulotă. Cei care până acum își puteau imagina relaxarea completă doar în pensiuni și hoteluri de wellness sau de lux, s-au întors acum spre natură pentru a evita mulțimea și astfel au avut parte de experiențe noi. Ne-am gândit, să scutim începătorii de câteva neplăceri inutile, pentru a evita enervarea caracteristică primelor încercări.

1. Experiența contează...

Foto: Unsplash

Dacă mergeți pentru prima oară în excursie cu cortul sau ați cumpărat unul nou, nu-l încercați doar la fața locului – există șansa să trebuiască să îl instalați în premieră în întuneric sau pe ploaie. Faceți o probă cu câteva zile înainte de excursie, în grădină sau în orice loc ascuns, și fiți atenți și la împachetare, reținând fiecare pas.

2. Nu cărați inutil!

Foto: Usplash


Să nu căraţi lemne de foc de acasă sau de la mare distanță, deoarece cu siguranță veți găsi în pădure. Chiar dacă va fi puțin umed, poate fi aprins cu puțină pricepere, este doar o chestiune de tehnică. Dacă mergeți într-o zonă unde cu siguranță nu este lemn în natură, cumpărați din cel mai apropiat loc posibil.

3. Focul este important

Foto: Unsplash


Surprinzător, dar mulți nu știu cum se poate aprinde rapid și în siguranță un foc în natură, enervându-se la încercările nereușite. În magazinele outdoor se găsesc o mulțime de instrumente, împreună cu sfaturile de utilizare. Este important ca acestea să nu se ude în vreun fel. Trebuie să aveți mereu la îndemână nisip sau apă pentru a stinge rapid flăcările.

4. De ce anume avem nevoie?

Foto: Unsplash


Luați cu voi întotdeauna doar lucrurile esențiale, fără chestii inutile grele: nu prea este nevoie, de exemplu, de un echipament de grătar profesionist din fier! Dar care sunt cu adevărat importante? Poate fi binevenită o mare prelată, din care puteți realiza un acoperiș în plus sau cu care puteți acoperi pe timpul ploii lemnele de foc, pentru a rămâne uscate. Evident, depinde și de sezon ceea ce luăm cu noi, dar următoarele n-ar trebui să lipsească niciodată: tacâmuri, pahar, farfurie, dezinfectant de mâini, sticle de plastic, spray anti-țânțari, cremă de protecție solară și un pachet de urgență pe care să-l luați cu voi când mergeți în drumeții din tabăra de bază – acesta să includă haină de schimb, batoane energizante, apă, batistă, pansament, încărcător de telefon portabil și lanternă.

5. Necazuri spontane

Foto: Unsplash


Nu improvizați! Întotdeauna să aveți un plan bine stabilit de călătorie, unde vreți să mergeți și în cât timp (desigur nu la minut), ocupați din timp loc în camping, studiați bine zona. Dacă mergeți în drumeții, atunci să vă evaluați în mod realist condiția fizică, și nu încercați să deveniți alpinist profesionist în doar două zile. Verificați starea campingului pentru a vedea dacă nu cumva unele părți sunt închise din cauza renovărilor: dacă de exemplu unul dintre dușuri nu poate fi utilizat, atunci este de așteptat ca celelalte să fie aglomerate. Dacă alegeți un teren greu, merită să închiriați un ghid.

6. Este nevoie de distracție...

Foto: Unsplash


... dar nu numai de gadgeturi, deoarece este posibil să nu existe semnal sau suficientă putere în încărcătorul portabil. Ce încape și ce este întotdeauna distractiv? Cărțile de joc, jocurile de societate compacte, jocurile de cuvinte și de asociere, cântatul este întotdeauna o adevărată distracție, dar lângă un felinar sau la lumina unei lanterne puteți citi sau rezolva rebusuri, chiar și în ploaie.

7. Problema alimentelor

Foto: Unsplash


Cantitatea alimentelor este o problemă de bază pentru orice călătorie. Să ducem cât mai puțin posibil din materiile prime și alimentele perisabile, și să le consumăm la început: în această categorie intră carnea, mezelurile, produsele lactate și ouăle. Problemele stomacale nu sunt niciodată binevenite, dar la zeci de kilometri de civilizație sunt și mai rele! Nu luați cu voi nimic care se topește. Duceți în schimb legume, conserve de leguminoase și de pește, batoane de muesli și biscuiți. Nu lăsați la vedere niciun fel de mâncare, pentru că animalele sălbatice le vor mirosi imediat și vor veni la ele!

8. Uitați de mâncărurile gourmet!

Foto: Unsplash


Oricât de bine am găti, mâncarea se comportă altfel în aer liber, la focul de tabără, pe grătar sau pe aragazul de camping, decât în bucătărie. Tocmai din acest motiv să nu riscăm pregătind mâncăruri complicate, feluri cu mai multe etape de pregătire, rețete cu o mulțime de ingrediente, pentru că obținem doar frustrare și risipă. Planificați meniuri simple, cu un singur fel de mâncare, carne și legume ușor de prăjit la grătar. Este timpul ceaunului și grătarului!

9. Kempingetikett

Foto: Unsplash


În epoca distanțării cauzate de noul coronavirus, decența este mai importantă ca niciodată. Ca și drumețiile, și locuitul în cort are reguli nescrise. Să fiți un vecin bun, spre exemplu în zori nu așteptați să înceapă să latre câinele dumneavoastră pentru a fi lăsat să iasă. Seara, la focul de tabără să nu fiți zgomotoși mult timp după ce ceilalți pleacă la culcare. Nu lăsați în aer liber gunoiul, bunurile, jucăriile, scaunele și ustensilele, și nu agățați lucrurile pe teritoriul vecinului. Când plecați, lăsați în urmă curățenie și ordine, de parcă nici n-ați fost acolo.

10. Nu lăsați acasă trusa de prim ajutor!

Foto: Unsplash


Evident, nimeni nu pleacă în prima lui campare din viață pregătit pentru tot ce este mai rău, dar oricine poate avea parte de accidente, căzături, tăieturi, vânătăi și arsuri. Întotdeauna să aveți la dumneavoastră, într-o pungă sau cutie impermeabilă, tifon steril, pansamente, dezinfectant de răni, antipiretic (care totodată este și un analgezic), antihistaminic sau unguent analgezic pentru întinderi.

11. Vreme rea

Foto: Unsplash


Vremea se poate strica oricând și poate fi și mai rea decât v-ați imagina, dar dacă vă pregătiți foarte bine, nu vă poate strica vacanța. Nu credeți doar în prognoze, o furtună bruscă poate lovi oricând! Haine impermeabile, șosete de schimb, pungi de nylon pentru depozitare și alimente care nu trebuie gătite sau încălzite la foc – din acestea să aveți mereu destule rezerve. În aceste momente veți avea nevoie de sandvișuri, conserve de pește, chipsuri și biscuiți.

12. Situația dușurilor

Foto: Unsplash


Tuturor ne place să facem duș după o drumeție consistentă, așa că să fim atenți și la ceilalți și să nu folosim prea multă apă caldă – oricât de bun ar fi dușul fierbinte. Opriți apa după săpunire și șamponare, și redeschideți-o numai pentru clătire. În cele mai multe campinguri moderne apa este deja încălzită cu panouri solare, deci s-ar putea epuiza pentru o vreme. Din cauza pandemiei petreceți o perioadă scurtă la toaletă și la baie, și să încercați mereu să ștergeți totul după dumneavoastră.

13. Flexibilitatea este cheia

Foto: Unsplash


Aveți grijă și de ceilalți, nu doar de voi! Drumețiile, părăsirea zonei de confort presupun din start flexibilitate, dar planurile trebuie abandonate dacă este cazul. Adaptarea la vreme, la ceilalți oameni, la noile reguli și restricții cauzate de pandemie, la orele de deschidere modificate necesită toate și mai multe compromisuri. Să nu lăsăm ca acești factori să ne priveze de noi experiențe!

AMI MÉG ÉRDEKELHET