5 sfaturi utile pentru un grătar perfect

Iată care sunt secretele marinării și ale grătarului pentru să devii un bucătar profesionist. Îți oferim, de asemenea, sfaturi pentru grătare rapide și ușoare.

Foto: Shutterstock


PĂSTREAZĂ TOTUL PROASPĂT!

Marinează carnea, dacă ai posibilitatea, însă peștele și legumele lasă-le întregi și proaspete. Asigură-te că atât carnea, cât și peștele proaspăt nu se strică în timpul pregătirilor pentru grătar. Ține ingredientele într-o cutie frigorifică până când sunt gata de a fi puse pe grătar. Desigur, este mai ușor dacă ți-ai amenajat grătarul în apropierea bucătăriei, pentru că atunci poți lua bunătățile gata de gătit direct din frigider.

Dar dacă gătești în aer liber, ai grijă la produsele perisabile!

CE SĂ PRĂJEȘTI ÎN AFARĂ DE CARNE?

Foto: Shutterstock

Nu ezita să pui legume și fructe pe grătar. Ciupercile, porumbul (poți folosi și resturile de porumb fiert), dovleceii, vinetele, roșiile tăiate în două, cartofii fierți și ceapa sunt foarte bune pentru grătar. Dacă dorești un desert deosebit, poți pune pe grătar felii de ananas, piersici tăiate în jumătate sau banane - toate acestea sunt delicioase servite cu înghețată de vanilie.

CE AR TREBUI SĂ FIE ÎN MARINADĂ?

Marinada trebuie să fie întotdeauna pe bază de ulei: amesteci condimentele, muștarul, smântâna, sucul de lămâie sau oțetul în ulei (uleiul de măsline este cel mai bun). Carnea trebuie lăsată la marinat timp de cel puțin 3-4 ore, dar cel mai bine este să se marineze peste noapte, în timp ce peștele și legumele trebuie marinate doar înainte de a fi gătite. Oțetul balsamic, muștarul și piureul de roșii sunt foarte bune pentru marinarea cărnii, iar pentru pește să folosești întotdeauna ulei, lămâie și ierburi aromatice.

Să nu adaugi sare la marinada de carne, sarea se pune pe carne doar înainte de a o prăji, altfel se va usca.

CLEȘTE, NU FURCULIȚĂ!

Foto: Shutterstock

Încearcă să tai carnea la aceeași grosime, în mod ideal de 1 – 1,5 cm. Dacă feliile de carne sunt de aceeași grosime, se vor găti în același timp pe grătar. Dacă ai tăiat carnea la grosimea potrivită și ai dezosat pulpa de pui, nu trebuie să întorci bucățile decât o singură dată în timpul gătitului. Dacă înțepi carnea, sunt șanse ca aceasta să devine uscată, așa că în loc de furculiță sau cuțit folosește un clește de bucătărie pentru a întoarce feliile.

CÂND ESTE GATA?

Când partea cea mai groasă a cărnii devine elastică atunci când o apeși, este gata făcută. Dacă ai părți mai subțiri și mai groase ale cărnii, apasă-le bine cu cleștele, acolo unde este mai groasă, pentru a te asigura că este bine făcută.

AMI MÉG ÉRDEKELHET