Greșelile care trebuie evitate când călătorim în timpul pandemiei

Pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt vaccinați în întreaga lume, putem călători în din ce în ce mai multe locuri, dar multe aspecte trebuie luate în considerare.

Foto: Shutterstock

Unde, pentru cât timp, cu ce companie aeriană și cu câte transferuri merită să călătorim? Unde să stăm în aeroport, ce programe să planificăm? Sunt o mulțime de întrebări, iar noi te ajutăm cu răspunsuri.

Orientare, nu neglijare a regulilor locale

Dacă suntem oaspeți într-o altă țară, să studiem regulile înainte de plecare și să le respectăm la sosire! În plus, nu este suficient să fim la curent cu știrile la plecare, trebuie să fim informați și cât timp suntem acolo. Mulți fac greșeala de a respecta doar regulile pe care și localnicii le respectă, dar asta nu este suficient. De exemplu, dacă masca este obligatorie și nu este purtată de localnici, ea trebuie totuși purtată. Dacă acest lucru este o problemă, să căutăm o destinație unde restricțiile sunt mai lejere.

Planificare în loc de spontaneitate

La prima vedere, acest lucru poate părea că ar contrazice sfatul nostru anterior, deși doar îl susține. Dacă regulile se schimbă în timpul vacanței, trebuie să fim flexibili, dar tot trebuie să planificăm. În timpul unei epidemii nu este posibil să ne gândim pe drum unde ne vom caza în acea zi sau cu ce vom călători mai departe. Este important să știm cu cel puțin două zile înainte unde mergem și la ce programe dorim să participăm. De exemplu, în multe orașe nu mai este suficient un test negativ de 48 sau 72 ore, ci se cere unul de 24 de ore.

Surse autentice în loc de rețele de socializare

Foto: Unsplash

Este o greșeală comună - mulți oameni nu procură documente bune sau suficiente pentru călătorie – acest lucru se datorează de obicei faptului că nu se informează din surse potrivite (oficiale) referitor la regulile în vigoare. Testul covid (și certificarea sa oficială) este doar o cerință din cele multe, fiind posibil să fie necesară trimiterea sau înregistrarea online a unui formular de sănătate înainte de plecare, iar țările folosesc sisteme complet diferite pentru acest lucru.

Prudență în loc de un fals sentiment de siguranță

Pe undeva este de înțeles, dar nu este o practică bună aceea că vrem să revenim prea repede la „comportamentul turistic" obișnuit de dinaintea epidemiei. Nu purtăm mască, nu ne dezinfectăm suficient, nu respectăm distanțarea socială. Este, de asemenea, firesc ca țările să-și deschidă granițele la primele semne încurajatoare, când de fapt ar putea apărea un nou val – deși deschiderea granițelor și vaccinările oferă oportunitatea de a călători, ele alimentează și un fals sentiment de siguranță. Trebuie deci să rămânem prudenți. Să purtăm întotdeauna mască în spații închise, aeroporturi, săli de așteptare, holuri de hotel, transport public și taxiuri! Dacă suntem vaccinați, dar fără mască este suficient să stăm 10 minute în interior cu o persoană infectată care nu poartă mască și ne poate infecta. În acest caz, testul nostru nu va fi pozitiv la plecare, ci numai la sosire, așa că putem fi obligați să stăm în carantină într-o țară străină până când rezultatul testului este negativ.

„Securizat" în loc de „mai ieftin"

Pentru încă un an sau doi trebuie să uităm de rezervările pe care le făceam prin intermediari – acum cel mai sigur este să cumpărăm direct de la compania aeriană. Să alegem compania care percepe cea mai mică taxă de schimbare a biletelor și care este cea mai flexibilă în ceea ce privește zborurile. Se poate întâmpla ca testul noastru să fie pozitiv înainte de călătorie sau să nu primim la timp rezultatul de laborator, și atunci trebuie să amânăm călătoria. În același timp, nu doar la rezervarea zborurilor trebuie să fim atenți: la o mulțime de atracții turistice trebuie rezervate în avans locul sau biletul, astfel încât operatorii să poată planifica și controla numărul de vizitatori. Foarte multe parcuri naționale, parcuri de disracții și muzee solicită rezervare în avans, pe care va trebui să le modificăm în același mod dacă nu putem ajunge la timp.

„Răbdare" în loc de „confort"

Călătoria greoaie, pregătirile din timp sunt mai incomode pentru toată lumea, așa că să avem răbdare cu noi și cu ceilalți. Nu trebuie să ne facem iluzii că vom călători la fel de liber și spontan ca acum câțiva ani: sunt prea multe restricții și reguli, dar să ținem cont că nu doar pentru noi este nouă această situație.

Cele 6 întrebări care trebuie puse înaintea rezervării călătoriei!

  • M-am vaccinat cu schemă completă (am deja 2 sau 3 vaccinări)?
  • Știu care sunt restricțiile, regulile de intrare în țara de destinație?
  • Este permisă vizitarea atracțiilor care mă interesează?
  • Care este situația epidemică din țara de destinație?
  • Unde este nevoie de testare covid și pentru cei vaccinați?
  • Trebuie să intru în carantină când mă întorc acasă?
AMI MÉG ÉRDEKELHET