Skóciát gyalog is fel lehet fedezni! Megmutatjuk hova és hogy jutsz el! (2. rész)

Túra a Loch Ness körül vagy Isle of Skye csodái? A Skót-felvidék vadregényes tájait számos gyalogos és biciklis túraút szeli át.

Fotó: Pixabay

Hosszabb és rövidebb gyaloglások, sarki szél és a lehető legkiszámíthatatlanabb időjárás és közben lenyűgöző, filmbe illő tájak – ez a Skót-felföld. Háromrészes sorozatunkban bemutatjuk a négy leglátványosabb túraútvonalat, illetve hasznos tanácsokat adunk a skóciai kiránduláshoz.

Loch Ness 360

Fotó: Unsplash

A ködös vidék vadregényes tájait számos gyalogos és biciklis túraút szeli át. Ezek közül az egyik legújabb útvonal persze hol máshol is vezethetne, mint a Loch Ness körül?! A 129,5 kilométeres túra a Highlands nem hivatalos fővárosából, Invernessből indul, és hat nap alatt 3 ezer méter szintemelkedést kell leküzdeni rajta. Persze teljesíthető egy-egy szakasza is külön-külön, illetve ki- és beszállni is számos pontján lehet, Inverness csak az ajánlott rajthely.

Fotó: Pixabay

A Loch Ness nemcsak a vízi szörny miatt híres, hanem mert 37 kilométeres hosszával és 133 méteres átlagos mélységével (a legmélyebb pontja 227 méterre van a felszíntől) több vizet tárol, mint Anglia és Wales tavai együttesen.

A Loch Ness 360 a tavat kerüli meg, miközben újra és újra eltávolodik, majd visszatér a partokhoz.

A 130 km-es gyaloglást sokféleképpen feloszthatjuk, de a bevett mód a hatnapos teljesítés, ahol a legrövidebb napi adag a 13 km Invermoristontól Fort Augustusig, a leghosszabb penzum pedig az első napi 32 km Invernessből Drumnadrochitba.

A túra a keleti parton a Great Glen Way (GGW) nyomvonalát és jelzéseit követi, nyugaton pedig átvált a mókussal jelölt South Loch Ness Trailre (SLNT), de mindkettő nagyon lelkiismeretesen van jelezve, így nem olyan könnyű eltévedni rajta. Ezzel együtt ajánlott a hagyományos, papír alapú térkép és a szintén hagyományos, le nem merülő iránytű használata.

Fotó: Unsplash

Útközben elképesztően változatos tájakon haladunk: miközben történelmi és kevésbé patinás, ám annál hasznosabb hidakon gyalogolunk át, erdőket és a vidékre oly jellemző lápréteket keresztezünk, csodálatos vízesések és kőfalak határolják utunkat.

Hol a hegyek közt elzárva, hol birkalegelőkön haladunk, de időnként megnyílik a táj, és rálátni az évezredes mítoszokat tápláló Loch Nessre is.

Mindezt ráadásul biciklivel is teljesíthetjük, sőt, erre az esetre extra tippeket is kapunk ahhoz, hogy mikor érdemes az alsó utat választani, hogyan kerülhetjük el a járhatatlan szakaszokat, vagy éppen hol kell figyelnünk az útkereszteződésekre. Mivel a Loch Ness 360 kifejezetten új útvonal, minden infó naprakész, a tájékozódás pedig szinte gyerekjáték – kivéve ködben.

Isle of Skye

Fotó: Pixabay

A Highlands egyik legkedveltebb úticélja Skye szigete, amely olyan élményt nyújt, mintha egy fantasy filmbe csöppentünk volna. Az ég felé meredő csipkés sziklacsúcsok, varázslatos vízesések és az óceán illatát hozó szél kísér utunkon, ha nekivágunk a rengeteg túraösvény valamelyikének.

Az Isle of Skye Trail a leghosszabb lehetséges választás a maga 128 km-ével, de ha inkább a rövidebb túrákra szavaznánk, akkor is érdemes eltölteni a szigeten minimum 3–4 napot. Akár a 11 km hosszú Quiraingot választjuk, akár a közönségkedvenc és teljesen másvilági 4,5 km-es Old Man of Storrt, vagy a 16 km hosszan a tengerig vezető MacLeod’s Maidenst, mindenképpen maradandó élményben és kellemes izomlázban lesz részünk.

Fotó: Pixabay

A tűhegyes sziklákhoz és a jeges szélhez nem árt kesztyűt húzni, az eső teljes mértékben elkerülhetetlen, a kedvező időjárási ablak viszont ajándék. Rossz időben ugyanakkor fel lehet fedezni a környék számos képzőművészeti boltocskáját, vagy meg lehet tervezni a másnapi utat. Ami azért is fontos, mivel a jelölések elég elnagyoltak, a mobilhálózat lefedettsége pedig alkalmat ad a meditatív túrázásra. Ezzel együtt a sziget annyira felkapott, hogy nyárra szállást és asztalt is érdemes előre foglalni – a világ állítólag legszebb kiránduló helyén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET