Nem tudod, hogy kell beszerelni a gyerekülést? A MOL Románia segít!

A Copil Iubit la Bord projekt keretében a MOL Románia Kolozsváron elindította a gyermekülések ellenőrzésére irányuló Car Seat Check programot.

Fotó: Skoda

A gyerekülés nagyon fontos a kicsik biztonsága szempontjából, de ugyanilyen lényeges, hogy azt megfelelően szereljük be. Aki már próbálta, tudja, hogy ez nem mindig egyszerű feladat... A Copil Iubit la Bord projekt keretében a MOL Románia elindította a Car Seat Check programot, amely három kolozsvári töltőállomáson – MOL Calea Turzii, MOL Observator és MOL Calea Dorobanților – zajlik majd. Az érdeklődők megtanulhatják, hogyan kell meggyőződniük arról, hogy helyesen szerelték be a gyereküléseket, illetve helyi szakemberek ingyenes tanácsadást nyújtanak a témában.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Unión belül Romániában a legmagasabb a közúti balesetek halálos áldozatainak aránya.

A jármű fiatal utasainak védelme érdekében a leghatékonyabb intézkedések közé a biztonsági övek és a gyerekülések helyes használata tartozik. A tanulmányok alapján a biztonsági övek és a gyerekülések szakszerűtlen használata baleset esetén csökkentheti, vagy akár ki is iktathatja az autó biztonsági rendszere által nyújtott védelmet, növelve a súlyos vagy akár halálos sérülések kockázatát. Éppen ezért a MOL Románia három kolozsvári töltőállomásán július 25-ig, minden szerdán és pénteken a résztvevők elsajátíthatják a legveszélyeztetettebb utasokra, vagyis az autókban utazó gyerekekre vonatkozó biztonsági szabályokat.

Hogyan működik a program?

Fotó: Shutterstock

A három kolozsvári töltőállomás MOL Calea Turzii, MOL Observator és MOL Calea Dorobanților –mindegyikén kialakítottak egy találkozópontot, ahol a program szaktanácsadói fogadják azokat a jelenlegi vagy leendő szülőket. A résztvevők a mintegy 30 perces, személyes tanácsadás keretében ingyenesen ellenőrizhetik, hogy helyesen szerelték-e be a gyerekülést. A részvételhez telefonon kell bejelentkezni a kívánt időpont előtt legalább két órával, a helyeket érkezési sorrendben osztják ki. A képzések során a résztvevőknek az IOSH (The Institution of Occupational Safety and Health) által akkreditált tanácsadó fogja megmutatni a gyerekülések helyes beszerelését.

A szülők a következő témakörökben kapnak információkat és képzést:

  • a gyerekülés helyes beszerelése a gyakorlati tapasztalatok és a tanácsadó útmutatása révén
  • személyre szabott tanácsadás arra vonatkozóan, hogy a szülők a gyermek növekedésének következő szakaszában is a magasságának, a testsúlyának és az életkorának megfelelő autós biztonsági rendszert válasszák ki
  • a megfelelő bébiülés, gyerekülés vagy ülésmagasító kiválasztása
  • a már meglévő gyerekülés(ek) vizsgálata és az esetleges hibák azonosítása, illetve annak ellenőrzése, hogy lejárt-e a termék szavatossági ideje, vagy a gyártó időközben visszahívta-e az adott gyerekülést
  • a Child Car Safety alkalmazás használata, amely egyszerű hozzáférést biztosít a gyermekek biztonságos közlekedésre vonatkozó aktuális jogszabályokkal kapcsolatos információkhoz

Időpontok

Fotó: Shutterstock

A szakértőkkel előzetes időpontfoglalást követően lehet találkozni, megadva, hogy a programban részt vevő három töltőállomás közül melyiken és milyen időpontban kerüljön sor a képzésre és tanácsadásra. Az érdeklődők az adott töltőállomás szaktanácsadójának telefonos elérhetőségein foglalhatnak időpontot, további részletek a Car Seat Check Program honlapon találhatók.

MOL Observatortöltőállomás

  • Szerdán és pénteken 12:00-15:00 között
  • Tanácsadó: Mircea Bucșa – 0740 657 351

MOL Calea Turzii töltőállomás

  • Szerdán és pénteken 9:00-12:00 között
  • Tanácsadó: Ramona Vecean – 0744 250 267
  • Szerdán és pénteken 16:00-19:00 között
  • Tanácsadó: Ioana Gudea – 0758 117 632

MOL Dorobanților töltőállomás

  • Szerdán és pénteken 9:00-12:00 között
  • Tanácsadó: Ioana Gudea – 0758 117 632

Copil Iubit la Bord projekt 

Ez az első olyan kezdeményezés Romániában, amely több területet átfogó megközelítésen alapulva kíván javítani az autóban utazó gyermekek biztonságán. Kolozsvár a program kísérleti városaként működik, a célközönséget az olyan Kolozsváron élő szülők alkotják, akik autóval utaznak a 12 éven aluli gyermekeikkel.


AMI MÉG ÉRDEKELHET