Gyorsvasút indul Berlin és Párizs között

Elnézve az Európa reptereien uralkodó állapotokat, már nem csak a környezettudatos utazók számára alternatíva a hosszabb távú vonatozás. Jó hír, hogy újabb nagyvárosokat köt majd össze gyorsvasút!

Fotó: Pixabay

Az SNCF francia vasúttársaság legkésőbb jövő év végén elindítja a Párizs és Berlin közötti közvetlen gyorsvasutat.

A felmérések szerint egyre többen szeretnek újra vonatozni, hiszen környezetkímélő és egyre gyorsabb utazási mód. Az SNCF és a német vasúttársaság, a Deutsche Bahn közösen üzemeltet több nagysebességű vasúti járatot Párizs és számos németországi nagyvárosok (Frankfurt, Stuttgart, Mannheim) között, de jelenleg nincs közvetlen vonal Berlinbe a francia fővárosból.

Fotó: Unsplash

Az SNCF úgy látja, hogy a Párizs-Milánó és a Párizs-Barcelona nagy sebességű összeköttetések népszerűek, sikeresek, így azt a célt tűzték ki, hogy Párizst több európai várossal összekapcsolják. A már meglévő, nagyvárosokat összekötő járatok teljes kihasználtsággal üzemelnek, sőt van olyan nemzetközi járat, ami megduplázta a jegyeladást – ez a cél a 2023 végén induló Párizs-Berlin útvonalon is. A tervek szerint a nagy sebességű francia TGV és német ICE szerelvények hét óra alatt tudják majd le a két metropolisz közötti távolságot.

Először napi egy oda-vissza járatot terveznek, de később akár napi két nagy sebességű járat is indulhat. Ráadásul ugyanebben az időszakban indul majd a két fővárost összekötő hagyományos szerelvény is, amelyik éjszaka közlekedik majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET