Vitorlát fel – hajós vakáció a Mediterrán-térségben!

Bemutatjuk a legjobb helyeket és lehetőségeket Horvátországban, Itáliában és Görögországban.

Fotó: Unsplash


Sokak számára a vakáció korántsem csak arról szól, hogy egész nap a hasukat süttetik a napon. Vannak akik igénylik az aktív kikapcsolódást, és szívesen kipróbálják a vitorlázást.

Horvátország: ezernyi sziget

Fotó: 123rf

A sukosani marina

Közel 1800 kilométeres partvonalával és 1185 szigetével Horvátország igazi paradicsom a vitorlázók számára. Erre természetesen a helyiek is felfigyeltek, így a különböző kikötőkben gazdag a bérelhető hajók választéka, az árak pedig a vitorlás méretétől, a kabinszámtól, illetve a szezontól függően egy hétre általában 800-tól 4000 euróig terjednek. Vagyis egy család számára a vitorlás akár egy szálloda alternatívája is lehet. Persze vétek volna lehorgonyozva hagyni a hajókat, a túrákhoz pedig talán Sukosan a legmegfelelőbb kiindulópont. A Dalmácia fővárosa, Zára (horvátul Zadar) mellett található városka a legnagyobb adriai kishajó-kikötővel büszkélkedhet; a marinában 1700 horgonyhely várja a vitorlásokat és jachtokat. A horvát partvonal közepe táján fekvő Sukosan elhelyezkedése miatt is ideális bázis: többek között a Kornati nemzeti park, a Sibenik-csatorna, vagy a Bozava-öböl is könnyen elérhető innen, de elindulhatunk hosszabb túrákra is. A jó szélviszonyok és a számtalan sziget változatos úti célokkal szolgál, és szinte minden nap szabadon választhatunk, hogy jól felszerelt marinában, egy halászfaluban vagy egy vadregényes öbölben horgonyozva töltjük az éjszakát. Dél felé indulva biztos pont a 415 dokkal rendelkező vodicei marina, illetve a valamivel nagyobb dubrovniki kikötő is – amelyeket szintén tekinthetünk kiinduló-bázisnak is.

Olaszország: fókák és legendák

Fotó: Unsplash

Mítoszi hősök nyomában hajózhatnak azok, akik a Tirrén-tengert választják túrájuk helyszínéül, hiszen a legendák szerint Odüsszeusz és Aineiász is hajózott a Salernói öböl déli csücskénél. A festői szépségű Agropoli ideális rajthely, innen észak felé, a Nápolyi-öbölbe érdemes venni az irányt, ahol aztán minden napra juthat látnivaló. Kiköthetünk Salerno belvárosában, Capri szigetén, majd a Sorrento-félszigeten, és természetesen vár minket a sokak által megénekelt Nápoly is, a város történelmi részén fekvő lévő Darsena Acton kikötővel. Ha már itt vagyunk, a szárazföldön ne mulasszuk el megmászni a Vezúvot, illetve megtekinteni Pompeji romjait. Ám a Tirrén-tenger a nyugodtabb vizekre és kevesebb turistára vágyók számára is kínál lehetőségeket. Bár a Nápolytól több mint 100 tengeri mérföldre lévő Szardínia a mediterrán térség második legnagyobb szigete, az adriai szinttel felérő marinákat itt csak az északi részen találhatunk. Közülük is kiemelkedik Európa egyik legtisztább és legjobban felszerelt jachtkikötője, a Portisco marina, amelyik megfelelő kiindulópont Szardínia északkeleti partjainak feltérképezéséhez. Az innen rajtoló portyákon felfedezhetjük a lenyűgöző Maddalena-szigetcsoportot, a Bonifaccio-szorost, és akár megközelíthetjük az Osorei-öbölben lakozó fókák utolsó populációját is.

Görögország: nemcsak kalandvágyóknak

Fotó: Unsplash

Görögország sem csak történelmi nevezetességeiről és homokos tengerpartjairól híres: az Égei-tenger a vitorlázókat is várja. A szezon általában kilenc hónapig, márciustól novemberig tart, ám az infrastruktúra korántsem olyan fejlett, mint a horvát Adrián. A kevés marina sem olyan jól felszerelt, mint Dalmáciában, viszont sokkal olcsóbb a kikötés – sőt sok esetben ingyenes. A kitartóan fújó szél, illetve a látnivalók sokszínűsége azonban mindenért kárpótol, jól felszerelt hajókat pedig Görögországban is bérelhetünk, így a fedélzeten itt sincs gond a kényelemmel. Mivel a nyári hónapokban a meltemiként ismert északi szél az uralkodó száljárás, ilyenkor leginkább északról dél felé haladva érdemes tervezni az útvonalat. Az egyik legkedveltebb opció az Athén és a Kos szigetek közötti túra (hiszen mindkét végpont számtalan látnivalót kínál), akár Rodosz, akár az Égei-tenger közepén sűrűsödő Kikládok-szigetcsoport érintésével. A maga 1000 dokkjával ideális kiindulópont az egyik legnagyobb görög jacht-kikötő, az Athéntől 15 kilométerre található Alimos marina, míg a Kos szigeten többek között a régi kikötő melletti, tíz éve létesített marina várja a vitorlázókat. Bármerre is induljunk, arra mindenképpen esélyünk van, hogy lakatlan szigetek, vadregényes öblök, vagy tarka halászkikötők mellett hajózzunk el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET