5 + 1 halas étterem az országból

Összegyűjtöttünk néhány helyet – a pisztrángozótól a fine dining étteremig –, ahol kitűnő édesvízi halas fogások készülnek.


FISH 4 LIFESZÁSZHERMÁNY (BRASSÓ MEGYE) $$$

A vízből egyenesen az asztalra – ez a Brassóhoz közeli pisztrángfarm éttermének mottója. De nemcsak a halak származnak a saját gazdaságból, hanem a zöldségek és a gyümölcsök is, így a frissesség mindig garantált, az ízvilág pedig a nagymama főztjét idézi. A hely hangulatát a látványos természetes környezet és a modern belső tér ötvözete teszi még élvezetesebbé.


DELTA ROYAL SABANGIA (DUNA-DELTA) $$$

A Razim-tó partján, a delta vízi világában megbújva bukkanhatunk rá a mesebeli, zsindelytetős házacskákra. Az étterem tradicionális fogásaihoz a saját farm és az ökotanúsítvánnyal rendelkező halgazdaság szolgáltatja az alapanyagot, de akár csónakázhatunk is a Razim-tavon, vagy horgászhatunk és a fogást magunk készíthetjük el a berendezett konyhákban.


EUROPA HALAS FOGADÓ(BÁNYABÜKK, KOLOZS MEGYE) $$

Az 1-es számú országút mentén, Kolozsvár és Torda közötti félúton található fogadóban kifejezetten egyszerű környezet várja az utazókat, a hely ismerőit azonban ez hidegen hagyja: ők a kitűnően elkészített hagyományos halételekért járnak ide. A menüt nem bonyolították túl, sült és grillezett halak dominálják. A halcsorbájuknak külön rajongótábora van, akárcsak a puliszkával felszolgált sült pontynak.


FISH HOUSEBUKAREST $$$$

A Horvátországból érkezett Zoran séf (mindenkinek csak Zoki) már 14 éves korában elismert szakács volt, hozzáértését a halételekhez pedig egy 2 Michelin-csillagos londoni étteremben vitte tökélyre. A bukaresti Fish House fine dining projekthez további, nemzetközi tapasztalattal rendelkező séfek is csatlakoztak. Az egyszerű, de egyedi fogások csakis minőségi és nagyon friss alapanyagokból készülnek.


RIN PISZTRÁNGOZÓ ROMOLY (BESZTERCE-NASZÓD MEGYE) $$

A Radnai-havasok lábánál megbújó Romoly község sokáig nem volt fent a turisztikai térképen, ám nemrég minden megváltozott. Nina Rus álma lépésről lépésre vált valósággá, a kezdetben szerény halgazdaság tíz év alatt a környék egyik legkeresettebb éttermévé nőtte ki magát, ahol a fogásokon érződik a háziasszony vendégszeretete is. Nina Rus ugyanis időközben megszerezte a séfképesítést és kizárólagosan a halas ételekre specializálódott.


BLUE AQUAMAMAIA $$$

Édesvízi hal a tengerparton? Miért ne! A mamaiai promenádon lévő Blue Aqua ezt is kínálja, halas borscsuk talán a legjobb az egész országban. De a többi fogást is nagy hozzáértéssel készítik, a belső tér pedig egy vízi fantáziavilágba kalauzolja a vendéget. A tengerkék falak között úgy érezhetjük magunkat, mintha Poszeidón tengeristen lakomájára lennénk hivatalosak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET