Hamburger – az íz története

Ma ünnepeljük a Nemzetközi Hamburger Napot. A gyorsétel Romániában is nagyon népszerű, és a MOL Fresh Corner töltőállomások kínálatában is szerepel!

Fotó: Unsplash

Egy kettévágott cipó szeletei közé darált marhahúsból sütött húspogácsát helyeznek, és ízlés szerint különféle zöldségek (salátalevél, paradicsom, hagyma) és szószok (ketchup, majonéz, mustár) kerülnek bele – amilyen népszerű, olyan egyszerű étel a hamburger.

Az eredete viszont már ellentmondásos: túl sokan követelték maguknak a dicsőséget, és erről túl kevés hiteles forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy igazságot lehessen tenni. Egyesek szerint nem véletlen a Hamburgra utaló elnevezés, mert eleve a német kikötővárosban kezdte meg világhódító útját a XIX. század vége felé, mások szerint amerikai találmány, a név csak az ételt megálmodó német származású hentesek szülővárosára utal.

Fotó: Unsplash

Ami biztos, a nemzetközi karrierje az 1904-es St. Louis-i világkiállításon indult be, ahol eleinte csak néhány árus kínálta, majd egyre többen vették fel a menübe. Az első világháború azonban majdnem kettétörte a hamburger karrierjét: az Egyesült Államokban széles körűvé vált németellenesség az ártatlan ételre is kihatott, emiatt alternatív nevekkel (például Salisbury steak) is próbálkoztak.

Nem úgy a kansasi White Castle étteremlánc, amelynek egységeiben az eredeti nevén árulták az ételt, és végül sikeresen megismertették az amerikaiak széles tömegével. Főleg, hogy ők vezették be a gyorsétterem fogalmát, ahol az ügyfeleknek már nem kellett félórákat várniuk az ételre, az néhány perc alatt eléjük került. Ráadásul, a többi akkori étteremlánctól eltérően a White Castle-féle hamburger egyforma módszerrel készült az ország bármely pontján. Ennek köszönhetően vált a hamburger a gyorsételek királyává, megalapozva a nemcsak Amerikát, de az egész világot behálózó gyorsétteremláncoknak.

A hamburger természetesen nem maradhat ki a MOL Fresh Corner töltőállomások kínálatából sem: a kiváló alapanyagokból készülő ínyencség sült burgonyával kiegészítve, menüben is kapható.

ÉRDEKESSÉGEK

Fotó: Unsplash

  • A világ egyik kedvenc gyorsételének természetesen megvan a maga ünnepnapja: a Nemzetközi Hamburger Napot minden évben május 28-án ünneplik.
  • A hamburger elnevezés a marhahúsból készült ételt takarja, míg mára a burger külön szóvá alakult át, amely a különböző verziókat jelöli. Lehet az pulyka-, csirke-, bivaly- vagy éppen struccburger, hogy a vegán burgerről ne is beszéljünk…
  • A világ legdrágább hamburgere eddig a Las Vegas-i Le Burger Brasserie-ben felszolgált, japán Kobe marha húsából készült, homárral és érlelt olasz sonkával megbolondított burger volt. 777 dollárt kértek érte!
  • Az első, laboratóriumi, őssejtek felhasználásával előállított, organikus marhahúsból készült hamburgert 2013. augusztus 5-én szolgálták fel Hollandiában.
AMI MÉG ÉRDEKELHET