7 hasznos tanács, hogy ne válj a zsebtolvajok áldozatává


Fotó: Shutterstock


Ha rangsorolni kellene, hogy mi tud egy tökéletesnek tűnő nyaralást tönkretenni, akkor a rablás biztosan az elsők között lenne – éppen ezért legyünk elővigyázatosak! Azt gondolod, tapasztalt utazó vagy, akit nem érhetnek meglepetések? Előfordulhat, hogy még téged is átvernek a tolvajok... Szerezz be rejtett övtáskát, használd a szállodai széfeket, köss biztosítást és fogadd meg az alábbi tanácsokat.

  • A zsebesek általában csoportosan dolgoznak: míg az egyik elvonja a figyelmedet (petíciót irat alá, támogatást gyűjt elesetteknek, turisztikai statisztikához gyűjt adatot vagy egyszerűen csak „véletlenül" leönt egy kávéval), addig a társa kirabol. Ha valaki ilyen módon közelít meg, húzd magadhoz szorosan a táskádat, és persze semmi fontosat ne tárolj a zsebeidben.
  • A csapatban dolgozó zsebesek egy másik trükkje, hogy az egyik tagjuk azt tetteti, hogy bajban van, segítségre szorul: rosszul van, megsérült, kirabolták, nincs meg a telefonja, elveszett a gyereke...

Fotó: Shutterstock

  • Fontos tudni, hogy nemcsak múzeumokban és a tömegközlekedésen támadnak a zsebesek, hanem a népszerű fesztiválokon, utcabálokon, karneválokon, vásárokon és hasonló kültéri ünnepeken is – ha sötét van, az plusz könnyebbség nekik.
  • A tömött megállókban, közlekedési eszközön fokozottan figyelj: mindenki arra számít, hogy kisebb a személyes tér és hozzáérnek az idegenek, lökdösődnek... Sokaknak fel sem tűnik, hogy ilyenkor nyúlnak a zsebükbe, táskájukba.

Fotó: Shutterstock

  • A zsebtolvajok már a ruhák és felszerelések alapján kiszúrják a turistákat, és sokkal gyakrabban környékezik meg az eltéved, bizonytalan külföldieket, mint a magabiztosan mozgó helyieket. Próbálj úgy öltözködni, hogy ne nagyon lógj ki a környezetből.
  • Az is árulkodó, ha túl gyakran és aggódva ellenőrzöd a zsebeidet, a nálad lévő tárgyakat, ezzel fontos infót árulsz el a tolvajoknak, hogy nálad olyan dolgok vannak, amikre nagyon vigyázol.
  • Fotózd le a az irataidat, személyi igazolványt, útlevelet, oltási igazolást, jogosítványt és a biztosítási kötvényt is, az eredeti iratokat hagyd a szállásodon.
AMI MÉG ÉRDEKELHET