A fegyelmezetlen turisták is okozták a mennyországba vezető lépcsősor vesztét

Elbontják Hawaii egyik leglátványosabb nevezetességét.

Fotó: Shutterstock


Már ebben az évben elbonthatják Hawaii legnépesebb szigetének, O’ahunak egyik legfőbb látványosságát. A Led Zeppelin legendás dalára utalva csupán „Stairway to Heavenként”, azaz a „mennybe vezető lépcsőként” emlegetett, 600 lépcsőfokból álló építmény felszámolása mögött biztonsági és jogi okok is állnak.

Hawaii egyik legnépszerűbb túraútvonalához kapcsolódó lépcsősor bontása hamarosan elkezdődhet, egyrészt mert a szerkezet állapota is aggályos már, másrészt pedig az erre járó turisták miatt. Évről évre egyre több helyi lakos emel panaszt a látogatók ellen, akik gyakran megszegik a birtokszabályokat, áthaladva a környéken lakók kertjein.

A Haiku Stairs nevű, közel négy kilométeres túraútvonal részét képező, 600 fokos lépcsősort 1942-ben építette az amerikai haditengerészet, hogy a második világháború idején katonái eljuthassanak egy akkoriban szigorúan titkos rádióállomáshoz, amely 730 méteres magassága révén nagy hatótávolságú rádiójelekkel biztosította a kommunikációt a csendes-óceáni flottával.

A lépcső eredetileg fából készült, de a Hawaiin októbertől áprilisig tartó esős évszak miatt rövid időn belül fémre kellett cserélni. A háborút követően megnyitották a civilek számára is, de 1987-ben biztonsági okokból ismét lezárták. A turisták viszont azóta is fittyet hánynak úgy a lezárásra, mint az illetéktelen behatolásért kiszabható, akár ezer dolláros bírságra is, és a mai napig mászkálnak az O’ahu egyik legnépszerűbb nevezetességének számító lépcsőn.

A tervek szerint a Haiku-lépcsősor lebontása mintegy fél évet vesz igénybe, és a természet védelmének érdekében egy biológus is közreműködik a munkálatokban: minden egyes lépcsőfok eltávolítása előtt felméri majd az alatta lévő területet, és javaslatokat tesz annak érdekében, hogy elkerülhessék az eróziót és meg tudják óvni a környéken élő érzékeny fajokat. Hawaiin ugyanis jelenleg körülbelül 366 növényfaj számít veszélyeztetettnek.

O’ahu látogatói pedig a „mennybe vezető” lépcsők eltűnésével sem maradnak csodálatos túraútvonalak nélkül. Ott van péládul a a Koʻolau-hegyre vezető, 7,2 kilométer hosszú, pazar panorámát kínáló Olomana Three Peaks, a közel három kilométeres Koko Head krátertúra, vagy a szintén magaslati Wiliwilinui Ridge.

AMI MÉG ÉRDEKELHET