Nem mindegy, mit eszünk, ha hosszú távon vezetünk! Íme, néhány fontos tanács!

A vakációs időszak alatt sokan indulnak el hosszú autóútra, de a könnyed és biztonságos vezetés érdekében oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk elindulás előtt és a túra alatt.

Fotó: SEAT

A nem megfelelő étel fogyasztása álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat, amelyek befolyásolják a koncentrációs képességet, és ez jelentősen megnöveli egy baleset kockázatát. Lássuk, mire figyeljünk!

A vezetés során 1000-1350 kcal energiát égetünk el naponta, ami hasonló a pihenés energiafelhasználásához. Emiatt a vezetőnek nincs szüksége nagy mennyiségű bevitelre, inkább korlátoznia kell az étkezést napi 2000/2500 kilokalóriára. Azonban üres gyomorral sem szabad a kormány mögé ülni, mert lecsökkenhet a vércukorszint, ami szédülést okozhat. Az éhség továbbá csökkenti a vezető figyelmét, mert másra koncentrál.


KIS MENNYISÉGEK, SZABÁLYOS IDŐKÖZÖNKÉNT

Fotó: SEAT

A nagyobb étkezések álmosságot, hasi fájdalmakat, gyomorégést és felfúvódást okozhatnak, és ezek a tünetek csökkentik a koncentrációs képességet. Kimutatták például, hogy vacsora után10 százalékkal csökken a teljesítmény. Éppen ezért álljunk meg gyakran, együnk kisebb mennyiségeket, és a főétkezés után sétáljunk 15 percet, vagy aludjunk egy keveset, hogy kitisztuljon a fejünk!

KERÜLENDŐ ÉTELEK

Az olajban sült, fűszeres ételek és mártások akadályozhatják a biztonságos vezetést. A legjobb, ha elkerüljük a rizst, a babféléket és a tésztát. Mivel a vezetés nem igényel nagy kalóriabevitelt, a legjobb, ha nem eszünk sok szénhidrátot, mert az puffadást okoz. Ezen kívül gyorsan emészthető, így a vezető hamarosan újra éhes lesz. A citrusfélék, a hagyma és a paradicsom fogyasztása bár egészséges, de savas emésztési zavarokat okozhat, így kerüljük ezeket, ha hosszú út előtt állunk!

A VÍZ A MEGFELELŐ ÜZEMANYAG

Fotó: SEAT

A brit Loughborough Egyetem és az Európai Hidratációs Intézet által kiadott tanulmány szerint a nem megfelelően hidratált sofőrök hasonló hibákat követhetnek el, mint azok, akik megittak 4 pohár bort. Ilyen az önkéntelen sávelhagyás és a kései fékezés. Ezért elengedhetetlen a folyadékfogyasztás minden megálláskor, különösen meleg időben. A legjobb ilyenkor a víz, de lehet gyümölcslével, vagy más üdítőitallal keverve fogyasztani. Néhány kávé, vagy tea elfogyasztása segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinfogyasztás idegességet okoz. Az energiaitalok fogyasztása pedig határozottan kerülendő.

SZABAD ENNI, VAGY INNI VEZETÉS KÖZBEN?

A legtöbb európai vezetési szabályzat nem kifejezetten tiltja ezt, de bármelyik elvonhatja a figyelmet a vezetésről és korlátozhatja a mozgás szabadságát. A Leeds-i Egyetem tanulmánya szerint a reakcióidő evés közben 44 százalákkal csökken. De akadnak olyan országok, ahol büntetik, ha a volán mögött eszünk vagy iszun. Spanyolországban például az evésen vagy iváson ért vezetőknek 200 euró bírságot kell fizetniük; Angliában 100 fontot.Már csak ezért is ajánlatos a pihenőhelyeken enni és inni.

Menü vezetőknek

Fotó: SEAT

Tartalmazza a szükséges tápanyagokat és elég könnyű ahhoz, hogy ne okozhasson emésztési problémákat és hasfájást.

  • Reggeli: Két szelet pirítós, főtt sonkával, vagy sajttal / Egy darab gyümölcs / Kávé, vagy tea
  • Tízórai: Gyümölcs, joghurt és víz
  • Ebéd: Saláta / Grillezett, vagy sült hús, vagy hal / Gyümölcs / Víz és kávé, vagy tea
  • Főétkezések között: Vegetáriánus szendvics és víz
AMI MÉG ÉRDEKELHET