Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja: a Hévízi-tó

Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizű tava messze földről vonzza a gyógyulni és pihenni vágyókat.

Fotó: 123RF

Termál- és gyógyvízforrások száma tekintetében Magyarország az első helyen áll Európában: az ország területének 70%-án található 30°C-nál melegebb természetes víz – jelenleg mintegy 500 termálvízforrás ismert. Ezek közül is kiemelkedik a Hévízi-tó, amely 4,5 hektáros területével Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizű tava.

Világritkaság

Fotó: 123RF

A Zala megyei Hévíz város szélén található világhírű gyógytó különlegessége, hogy míg a melegvizű tavak általában vulkanikus eredetű helyeken agyagos vagy sziklás terepen alakultak ki, a Hévízi-tó medre tőzegből áll. A 38 méter mély tavat az alján lévő forrásbarlang táplálja, ahonnan 30 ezer liter víz tör fel percenként. A tó természeti környezete lenyűgöző: az 50 hektáros gondozott park, a vízfelszín felett lebegő páraréteg és a tó felszínén úszó vörös tündérrózsák (Castalia rubra longiflora) az édenkerti harmóniát idézik.

Gyógyító pihenés

A hévízi fürdőkultúra alapjait a rómaiak rakták le a 2. században, és a Balaton nyugati csücskében lévő Keszthelytől mindössze néhány kilométerre fekvő Hévízen a modern gyógyturizmus is már több mint 200 éves múltra tekint vissza. A gyógytó felszínén a víz hőfoka 33-35 °C, de a nagyon meleg nyári napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, 24-26 °C körül mozog. A kalciumot, magnéziumot, ként és radont tartalmazó gyógyvíz hőfoka és összetétele a fürdőzőkre nyugtatólag, pihentetőleg hat, kimagasló biológiai aktivitása pedig a benne található szerves vegyületeknek köszönhető.

Az egyedi összetételű hévízi gyógyvíz egy sor mozgásszervi, reumatikus és emésztőrendszeri panasz, valamint bőrproblémák kezelésére alkalmas. Ivókúraszerűen alkalmazva gyógyítja a gyomor- és bélhurutproblémákat, valamint az emésztési zavarokat. Egyéb kúraelemekkel kiegészítve a gyógyhatású, legendás víz hatása rendkívül tartós, a fürdővendégek akár hónapokig tartó tünetmentes időszakról számolnak be egy-egy hévízi tartózkodást követően.

Szabadidős tevékenységek

Fotó: Unsplash

Egy hévízi fürdőzés azonban nemcsak gyógyításra, hanem kikapcsolódásra is kiváló program! Hévíz biztonságáról, vendégszeretetéről és az egész évben gazdag kulturális életéről is híres, azonban a festői természeti környezetben található város, illetve a környéke a szabadidő aktív eltöltésére is számtalan lehetőséget kínál. A lankás Zalai-dombságon és a környező erdőkben természetjáró túrákat tehetünk, de két keréken is felfedezhetjük a környéket a Hévízről induló kerékpárúton, amely becsatlakozik a Balatoni Bringakörútra, vagy kirándulást tehetünk a közeli Keszthelyre is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET