Explorează Highlands-ul scoțian! Te ajutăm cu informații utile! (Partea I)

Vânturi aspre, ocean turcoaz, ruine de mănăstiri și văi locuite de zâne: asta îi așteaptă pe cei care se aventurează în Scoția.

Foto: Unsplash

Highlands nu este în niciun caz doar o parte geografică a Scoției - se distinge din punct de vedere lingvistic, cultural și natural. Iată, câteva informații de bază pentru o drumeție de neuitat!

Highlands În cifre

Foto: Pixabay

  • În Highlands se vorbesc 3 limbi: engleză, scoțiană și galică.
  • În Highlands trăiesc aproximativ 234.000 de oameni.
  • Aproximativ 120.000 de oameni fac drumeții anual pe WHW.
  • Partea de nord-vest are o vechime geologică de 750 de milioane de ani – nu-i de mirare că pot fi găsite aici și urme de dinozauri.
  • În 47 de distilerii din regiune se produce whisky.
  • Cea mai izolată școală primară din Marea Britanie, situată în Peninsula Scoraig, are de obicei mai puțini elevi (în prezent 7) decât profesori.

Foto: Pixabay

O veche zicală despre vremea din munți spune că, dacă nu-ți place, să mergi 20 de minute în altă direcție și garantat vei găsi altceva.

Dar se mai spune că aici poți experimenta toate cele patru anotimpuri într-o singură zi...

Scoțienii cred că media de 18 grade celsius - clima lor de vară - este pur și simplu perfectă. Primăvara este puțin umedă, iar toamna este puțin geroasă, dar merită să-i vizităm în orice anotimp.

Informații de bază 

Foto: Unsplash

  1. Campingul sălbatic (în locuri neamenajate) este permis în Scoția, dar regula „nu lăsa urme” se aplică întotdeauna, așa că în rucsac trebuie să încapă și o cazma mică, un sac de gunoi și alte lucruri utile. Reglementările relevante sunt cuprinse în Scottish Outdoor Access Code.
  2. Putem merge la Loch Ness 360o și alte excursii cu câini, biciclete sau chiar și pe călare, respectând, evident, viața fermierilor locali, a fermelor și a animalelor.
  3. Dacă nu mergem cu cortul, merită să rezervăm din timp cazarea, pentru că în vacanțele școlare și vara sunt foarte mulți oaspeți! Pe de altă parte, vara este lumină până la ora 22, așa că pot încape multe lucruri într-o zi.
  4. Întotdeauna ne putem aștepta la ploaie, vânt și, mai ales, la schimbări rapide ale vremii. Este recomandată îmbrăcămintea tehnică stratificată, impermeabilă, cu uscare rapidă, cu pantofi testați, impermeabili sau cu uscare rapidă.
  5. Midge-urile sunt insecte enervante, asemănătoare țânțarilor, care în mod evident iubesc zonele umede, mlăștinoase – cum este Highlands-ul scoțian. Doar femelele ciupesc, dar dacă nu avem la noi un aparat cu ultrasunete, cel mai bine este să ne dăm cu Smidge, să aprindem lumânările cu citronella, să ne acoperim pielea și, în general, să nu ne expunem în zori și în amurg.

Monstrul din Loch Ness – realitate sau legendă?

Ilustrație: Pixabay

Prima mențiune scrisă a monstrului asemănător unui dragon care înoată în apa adâncă și opacă datează din anul 565. Apoi Nessie, bătrân de cel puțin 1500 de ani, (sau descendentul său?) a fost cu adevărat în vogă în anii 1930, când i-au fost făcute și câteva presupuse fotografii! Deși șase decenii mai târziu s-a dovedit că este o farsă, până atunci Nessie câștigase deja faimă mondială și o mulțime de „martori oculari” l-au văzut apărând ici și colo.

Mai târziu, cercetătorii profesioniști au încercat de mai multe ori să găsească monstrul cu sonarul, ultima oară în 2003, dar celebritatea nu a fost găsit în imensa cantitate de apă. Acest lucru nu i-a descurajat: în 2018, lacul a fost examinat folosind o metodă bazată pe ADN, și chiar dacă nu au fost găsiți dinozauri care au dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani, s-au descoperit multe specii de anghilă. Ar putea Nessie să fi fost o anghilă uriașă? Cert este că acest monstru patriotic contribuie cu 80 de milioane de dolari pe an la economia scoțiană.

AMI MÉG ÉRDEKELHET