7 tanács, hogyan fogyasszon kevesebbet az autónk a nyári vakáció során

Tekintettel az egekbe szökő üzemanyagárakra, a gazdaságos vezetés ezen a nyáron fontosabbá vált, mint valaha.

Fotó: Pixabay

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az alábbi 7 módszerrel akár 6-12 százalékkal csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás – vagyis több pénz maradhat szórakozásra a nyári vakáció idején...

Fotó: Unsplash

1. VEZESS KIEGYENSÚLYOZOTTAN!

A hirtelen sebességváltozások, mint például az intenzív gyorsítás vagy az erős fékezés, növelik az üzemanyag-fogyasztást, ezért fontos, hogy lágyan, kiegyensúlyozottan vezessünk, előre lássuk a forgalmi helyzetet és finom átmenetekkel közlekedjünk. Indulást követően csupán az első néhány másodpercben maradj kisebb sebességfokozatban, majd amint csak lehetséges, használj hosszabb fokozatokat – próbálj 2500-as percenkénti fordulatszám alatt sebességet váltani. A nagyobb fordulatszám ugyanis nagyobb üzemanyag-fogyasztást jelent.

2. TARTS ÁLLANDÓ SEBESSÉGET!

A sebességváltozások az üzemanyag-fogyasztásra is kihatnak, ezért - amíg csak a forgalmi és útviszonyok lehetővé teszik - célszerű állandó sebességgel haladni. A tempomat (ha van az autónkban) jó megoldás a sebesség beállítására a meredek emelkedőktől és lejtőktől mentes útszakaszokon, például autópályákon. Az IEA javaslata, hogy takarékossági okokból haladjunk 10 km/h-val lassabban. Igazolt tény, hogy autópályán 110 km/h-val haladva akár 11 százalék üzemanyag takarítható meg.

3. TERVEZD MEG AZ ÚTVONALAD!

Fotó: Pixabay

A jól megtervezett útvonal meghatározó a takarékosságban. Az előre nem látható események, a forgalmi dugók vagy épp az eltévedés az ismeretlen utakon indokolatlanul meghosszabbíthatja az utazást, jelentősen megnövelve az üzemanyag-felhasználást. Jobb előre megtervezni az útvonalat, olyan napszakokat választani, amikor a legkisebb a forgalom, valamint több dolgot is elintézni egyetlen út során.

4. HASZNÁLD A MOTORFÉKET!

Amikor csak lehet, próbálj lágyan lassítva megállni. Vedd le a lábát a gázpedálról, és használd ki a hajtásrendszer, azon belül leginkább a motor fékező hatását, mielőtt lenyomnád a fékpedált. Az autó ekkor fokozatosan, üzemanyag-felhasználás nélkül lassul, mérsékelve a fogyasztást. Ennek érdekében elengedhetetlen a biztonságos követési távolság előrelátó betartása. Gyakran találkozhatunk olyan vezetőkkel, akik üresbe kapcsolva ereszkednek a lejtőkön. Ez helytelen, a motor ugyanis ekkor a sebességváltóról leválasztva továbbra is fogyaszt üzemanyagot. A helyes eljárás a motorfékezés, azaz bekapcsolt sebességfokozat mellett levesszük lábunkat a gázpedálról, mert így nincs üzemanyag-felhasználás.

5. HOSSZABB IDŐRE MEGÁLLVA ÁLLÍTSD LE A MOTORT!

Fotó: SEAT

Az álló autóban járatott motor hőmérséklete megnő, ezzel pedig üzemanyag-fogyasztása is. Például a közlekedési lámpák előtti rövid megállások során alapjáraton óránként körülbelül egy litert fogyaszt a motor. Hasznos extra a start/stop rendszer, amely megálláskor önműködően leállítja a motort.

6. LÉGKONDICIONÁLÁS VAGY ENGEDJÜK LE AZ ABLAKOKAT?

Fotó: SEAT

A légkondicionálás az egyik olyan tényező, amely a legtöbb üzemanyagot fogyasztja – akár 4-10 százalék közötti fogyasztásnövekedéssel is jár a használata az IEA szerint. Az ablakok leengedése közepes és nagy sebességnél viszont plusz légellenállást kelt: a levegő bejut az autóba és aerodinamikai ellenállást generál, azaz lassítja az autót, illetve megnehezíti a motor munkáját, hogy tartsa a tempót. A legjobb, ha folyamatosan használjuk a légkondicionáló berendezés automatikus (AUTO) üzemmódját, hogy a kompresszor a lehető leghatékonyabban működhessen a kívánt hőmérséklet elérése során, anélkül, hogy különösen hátrányosan érintené a fogyasztást. 80 km/h-tól, amikor az aerodinamika már fontos szerepet játszik, mindig tartsuk zárva az ablakokat.

7. FIGYELJ AZ ABRONCSNYOMÁSRA!

Fotó: honda.ie

Az IEA szerint a gumiabroncsok légnyomásának rendszeres ellenőrzésével legalább 1,5 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el. Emellett, ügyeljünk a terhelés egyenletes elosztására, és távolítsuk el a felesleges terheket a csomagtartóból, mert ez szintén befolyásolja a fogyasztást. Ezt követően állítsuk be a gumiabroncsok légnyomását. Ha tetőcsomagtartó is szükséges, tudnunk kell, hogy hátrányosan befolyásolja üzemanyag-fogyasztást.

AMI MÉG ÉRDEKELHET