Gyerek az autóban – 10 aranyszabály

Háromból két gyerek nem utazik megfelelő módon vagy teljes biztonságban, amikor autóban ül – erre jutott a brit Child Seat Safety szervezet felmérése.

Fotó: Seat


Nemcsak az gond, ha a kicsik nem gyerekülésben utaznak, számos más figyelmetlenségnek és hibának is súlyos következményei lehetnek, ha baleset történik. A Child Seat Safety szervezet például kiemeli, hogy a legtöbb esetben a kicsiket helytelenül rögzítik az autóban. Márpedig a helyes övhasználat akár 75 százalékkal is csökkentheti a sérülések veszélyét. Íme tíz aranyszabály, amelyet minden szülőnek be kell tartania, amikor gyerekkel az autóban kel útra:

Fotó: Seat

1. A megfelelő gyerekülés használata. Az életkor önmagában nem döntő tényező, sokkal fontosabb, hogy a gyermek magassága és testsúlya alapján válasszuk ki az ülést. Gondoljuk meg alaposan a használt gyerekülések vásárlását, hiszen hosszabb idő eltelte után az alkatrészek és az anyagok természetes módon is elkopnak, és már nem biztosított, hogy maximális védelmet nyújt az ülés. Baleset esetén pedig mindenképpen cseréljük le a gyerekülést, akkor is, ha látszólag nem esett baja.

Fotó: Seat

2. A gyerekek utazzanak mindig a hátsó ülésen – ezek messze a legbiztonságosabb helyek az autóban. Bár a legtöbb első utasülés megfelelő biztonsági felszereléssel rendelkezik, ide csakis rendkívüli helyzetben üljenek kiskorúak – például, ha a hátsó üléseket is gyerekek foglalják el. Mindenképpen deaktiváljuk a légzsákot, ha gyerek ül előre.

Fotó: Seat

3. Rögzítsük megfelelően a gyerekülést. Olvassuk el figyelmesen a használati utasítást, a gyerekülést szereljük be annak megfelelően, és ellenőrizzük minden út előtt, hogy továbbra is helyesen van rögzítve. A gyerekülés legegyszerűbb rögzítési módja az Isofix szabványnak megfelelő csatlakozó – amennyiben az autó rendelkezik ezzel. Ha az ülést csak a biztonsági övvel lehet rögzíteni, győződjünk meg arról, hogy az övet a gyártó által megadott csatlakozási pontokon vezettük át.

Fotó: Seat

4. Szorítsuk meg a rögzítő hámot! Gyakori, hogy a gyermeket rögzítő hám nem elég szoros, így a kicsik kiszabadítják a karjukat, ami súlyos következményekkel járhat baleset vagy ütközés esetén. A rögzítő hámoknak a testre kell feszülniük – ha felénk tudjuk húzni őket, azt jelenti, hogy jobban meg kell szorítanunk.

5. Menetiránynak háttal. Frontális ütközés esetén a csecsemők nyaka nem tudja megtartani a fejet a rá nehezedő tehetetlenségi erő miatt. Éppen ezért a 0 és 0+ életkorcsoportnak megfelelő üléseket menetiránynak háttal lehet csak beszerelni.

Fotó: Seat

6. Ne tegyünk kivételeket a rövid utak során! Az otthon és az iskola közötti autózás során fordul elő a legtöbb veszélyes magatartás. A felmérések szerint az európai sofőrök 37 százaléka ismerte el, hogy időnként nem e gyerekülésben szállítja a kicsiket. Mások a nagyobb gyerekeknek megengedik, hogy maguk csatolják be az öveket anélkül, hogy meggyőződnének arról, hogy helyesen rögzítették-e magukat.

7. Kabát és hátizsák nélkül! A pár percig tartó utak során a szülők egy része megengedi, hogy a gyerek kabátban, vagy iskolatáskával a hátán üljön a gyerekülésbe. Emiatt a rögzítő hámok nem tartják elég szorosan a testet és megakadályozzák a biztonsági öv megfelelő működését is. Még ha rövid útra is indulunk el, ne felejtsük, hogy a biztonságnak mindig prioritásnak kell lennie.

8. A csomagok és a felszerelések kerüljenek a poggyásztérbe! Ne hagyjunk semmit az üléseken vagy a kalaptartón, hiszen vészfékezés vagy ütközés esetén ezek ellenőrizhetetlenül repülhetnek szanaszét az utastérben.

Fotó: Seat

9. Fontos a személyes példa! A szavaink és a cselekedetink közötti összhang ugyanolyan fontos a biztonságos közlekedésben, mint a nevelésben. A biztonsági öveket mindenkinek be kell csatolnia, a gyerekek pedig a szüleik példáját követik majd.

10. Ütközés esetén: ha lehetséges, a kicsiket mindenképpen a gyerekülésben kell kivenni az autóból. A maradandó sérülések veszélye miatt csak akkor vegyük ki a karunkban, ha egyértelmű vészhelyzetben vagyunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET