10 tipp – hogyan vészeljük át a hosszú vonatutakat

Mindegy, hogy honnan hova vezetnek a sínek, ha 10-20 órát utazol, akkor fel kell készülnöd. Elárulunk pár trükköt, hogyan teheted ezt akár kényelmes élménnyé!

Fotó: Shutterstock

A hosszú vonatozás lehet élvezetes és lehet kínszenvedés is. Rajtad múlik, melyiket választod...

1. A technika kisegít

Egyedül utazni egyszerre magányos és komfortos műfaj. Vonaton annyiban nehezebb a helyzet, hogy szinte biztos, hogy lesz kabintársad, akár több is váltva – tehát ki kell zárnod a világot. Ehhez mindenképpen jól jön egy zajszűrős fejhallgató. Emellett végre jut időd zenére, filmekre, podcastekre – ezeket töltsd is le, hiszen útközben akadozhat az internetkapcsolat.

Fotó: Unsplash

2. Készüljünk offline-üzemmódra is

Ne bízzuk magunkat csakis a technikára – a készülékek lemerülhetnek, az internetkapcsolat eltűnhet. Egy könvy mindenképpen legyen nálad, de jól jön a rejtvény- és sudoku-újság vagy más logikai játék, ami offline is működik és sok időre lefoglal. Persze, ha van utastársad, akkor lehet pókerezni, amőbázni vagy szójátékokat játszani.

3. Ha megoldható, ne spórolj!

Fotó: Pexels

Ha hosszú útra indulsz, akkor válts jegyet a hálókabinba, ahol ülni és feküdni is kényelmesebb és lesz egy saját kis zugod. Léteznek olyan vonatjáratok is, amelyeken egy hostelhez hasonlóan osztoztok a hálófülkén; árban kedvezőbbek lehetnek, de inkább a jó alvóknak javasoljuk őket.

4. Mit, hol és hogy együnk?

A büfékocsiba akkor is jó néha kimenni, ha nem ottani ételt ebédelsz, mert így a fülkéd nem lesz szemetes, morzsás. Ha mégis a szendvicsnél döntesz, akkor is próbálj egyszerre csak egyet enni, ne tömd tele magad, mert a mozgáshiány miatt lassabban emésztesz, és ez hasi diszkomforthoz vezet egy hosszú útnál. Kerüld a teljes kiőrlésű, nagyon sok rostot tartalmazó pékárut, a sok zöldséget és a nyers gyümölcsöt, mert azoknak a rostja, héja gondot okozhat. Gyümölcs helyett válaszd a smoothie-t vagy a tasakos gyümölcspüréket, ezeket könnyebb megemészteni. A sok szénsavas üdítőt és a túl zsíros, olajos ételeket is hanyagold a vonatozás alatt.

5. Három kötelező kiegészítő

Illusztráció: Shutterstock

A felfújható nyakpárna, füldugó, szemmaszk szentháromságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Bár a vonaton a hálókabinban szeparáltabb vagy, mint buszon vagy repülőn, de még így is zavaró tud lenni a gyereksírás, a köhögés vagy a horkolás, és a vonaton nem tudod megvásárolni az említett eszközöket, mint mondjuk repülőn vagy egy autópálya melletti benzinkúton.

6. Természetes alvás

Az utazók nagy része nehezebben alszik el, ha idegenekkel van összezárva és még közben úton is van. Ha te is érintett vagy és kínkeservesen alszol el ilyen körülmények között, akkor jöhetnek a gyógynövények. Ha tudsz teát készíteni, akkor főzz friss kamilla- vagy citromfűteát lefekvés előtt. Amennyiben körülményes lenne teázni, szerezz be utazás előtt gyógynövény alapú altatókat (például a valeriana vagy a melatonintabletta kiváló erre), ezek nem tompítanak el úgy, mint az altatógyószerek.

7. Nézz ki az ablakon!

Fotó: Unsplash

Ne felejtsd el, hogy vonatról úgy láthatod a világot, ahogy máshonnan nem: figyeld a városokat, a természetet! Ha egész úton valamilyen kijelzőt nézel, nemcsak a szemed fárad el, de a hangulatod is rossz lesz. A zöld látványa és a messzire bámulás pihentet, ezekre a szemednek és az idegrendszerednek is szüksége van. Ha pedig hajlamos vagy az utazási betegségre, akkor mindenképp menetirányba ülj, és úgy fürkészd a tájat.

8. Puha, lenge, bő

A lehető legkényelmesebb ruhádat vedd fel, ami sehol nem szorít, dörzsöl vagy szúr. A hosszú utazásban vannak mélypontok, amikor az embert minden idegesíti – még a ruhája is. Ha utazáshoz alapvetően szereted a farmert vagy a vászonnadrágokat, vonatozáshoz még így sem biztos, hogy jók lesznek, és nem is egészséges, ha valami fél napra elszorítja a hasadat. Egy puha, rugalmas anyagú, gumis derekú nadrágnak és pamutfelsőnek viszont biztos, hogy még 30 óra utazás után is örülni fogsz.

Fotó: Pexels

9. Bebújós megoldás

A hosszú utazásokon sokszor le és fel fogod venni a cipődet, ezért a bebújós cipő a legideálisabb. Nem kell bajlódnod a cipőfűzővel, és a bebújós cipő nem is olyan szoros, hogy beledagadjon a lábad. Ezzel egyenértékű lehet egy olyan sportcipő, amit lazán is meg tudsz kötni, és bekötve bújsz ki és be. A papucsnak azonban nem fogod nagy hasznát venni.

10. Vonatparfüm

Soha többé nem fogsz levegőillatosító nélkül utazni, ha egyszer megtapasztalod, mennyivel könnyebb vele az élet az utazás alatt. Mindannyian tudjuk, milyen szagok terjengenek a vonat vécéjében még akkor is, ha az tisztának tűnik. Ezt orvosolandó vigyél magaddal mini légfrissítőt. Hasznosítsd újra például egy pumpás kézfertőtlenítő üvegét! Hogyan? Töltsd fel vízzel, csepegtess bele 5-10 csepp fenyő-, levendula- vagy citromolajat, rázd össze és kész is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET