Vízpart, napfény, adrenalin – hol wakeboardozzunk Európában?

Vagány és szórakoztató, igazi szezonális sportág a wakeboardozás, amelynek számtalan helyen hódolhatunk Európában. Mutatunk néhányat.

Fotó: Unsplash

Egy sífelvonókhoz hasonló szerkezet húz minket a vízen, az erre kialakított pályán, miközben siklunk a speciális deszkán. A vízisí és a szörf ihlette kötélpályás wakeboard szórakoztató és könnyű megtanulni. Már bemutattuk, hol wakeboardozhatunk Romániában, most lássuk, hol űzhetjük ezt a sportot Európában!

WakeLake, Pozsony


LUPAWAKE

Különleges környezet, európai minőség Budapest központjától negyedórányi autózásra. A közép-európai régió legnagyobb wakeboard centruma négy különböző pályával várja a deszkásokat. A kezdők mellett a haladók 5 pontos tanuló, míg a profik a közel 1 km hosszú 6 pontos pályán fejleszthetik tudásukat, ez utóbbin huszonkettő, világszínvonalú elem is színesíti a siklást. A hely különlegessége, hogy két menet között nem kell a vízben várakozni, hiszen egy ezerméteres úszójárda rendszert is kiépítettek itt a sportolók kényelmére.

  • Pályák száma: 4 (2 kezdő, 1 tanuló, 1 haladó)

WAKELAKE

A wakeboardosok paradicsoma a Zlaté Piesky, vagyis az Aranyhomok része, amely Pozsony legnagyobb rekreációs és sportterülete is egyben. Itt a vízisport szerelmesei motorcsónak vagy jetski által vontatva, illetve kábelpályán haladva lovagolhatják meg a hullámokat. A wakeboard egyébként rendkívül népszerű az országban, Szlovákia két világbajnokkal is büszkélkedhet, akik természetesen a Wakelake-en is edzenek.

  • Pályák száma: 1 (kezdők és haladók ugyanazt a kábelpályát használják)

Olimpic Cable Park, Barcelona


OLIMPIC CABLE PARK

Barcelona legfelkapottabb wakeparkja profiknak és kezdőknek is egyaránt tökéletes. Az újoncok a képzett edzők segítségével nemcsak a saját tempójukban haladhatnak, de napijegyükkel akár egész nap gyakorolhatnak is. Annak pedig, aki jártas a wakeboard világában, a Canal Olímpic de Catalunya WAKE PARK 680 méteres pályája és a tíz, különböző szintű akadálya ideális terepet biztosít a légi trükkök bemutatására és a 30 km/h sebességgel való hasításra. A sportolás után a spanyol tengerparti tapaszbárok, a chiringuitók várnak mindenkit, ahol a fogások közül válasszuk a remek, füstös-pikáns, mégis édeskés sült paprikát, a padront.

  • Pályák száma: 2 (1 kezdő, 1 haladó)

LIQUID LEISURE WINDSOR

Ha wakeboardozásról beszélünk, ezt nem hagyhatjuk ki. Európa legnagyobb vízi parkja az angliai Berkshire szívében, az egyik legszebb édesvizű privát tó mellett található. Az óramutató járásával ellentétes irányban forgó pálya, ahol akár tizenegy ember egyidejű vontatása is lehetséges, tele van akadállyal, ráadásul itt a wakeboardozás mellett a térddeszkázást, valamint a vízi- és szlalomsízést is megtanulhatjuk. Pihenésképpen pedig a bárok valamelyikében élvezhetjük a csodaszép naplementét.

  • Pályák száma: 2 (1 kezdő, 1 haladó)

KÖTELEZŐ FELSZERELÉS

Szinte minden pályán kölcsönözhető:

  • deszka
  • kötés
  • mentőmellény
  • hidegebb időben neoprén ruha

Jó, ha viszel:

  • sisak
AMI MÉG ÉRDEKELHET