Újabb rekordévre számítanak a horvátországi és görögországi turizmusban

Mindkét országban számítani kell a nyári zsúfoltságra.

Fotó: Shutterstock

Sok helyen jelentette idén a turisztikai szezon kezdetét a húsvéti hosszú hétvége, így például Horvátországban és Görögországban is. Mindkét ország rekordévre számít a turisták számát tekintve.

Erősen indított Horvátországban a 2024-es turistaszezon: az adriai tengerparton több mint 110 ezer látogatóval közel félmillió vendégéjszakát regisztráltak a húsvéti hétvégén. Még úgy is, ha a számok nagyjából azonosak a tavalyi húsvét adataival, mert 2023-ban egy héttel későbbre esett az ünnep. A legnagyobb arányban Németországból és Ausztriából érkeztek a kikapcsolódni vágyók, de nagy számban voltak szlovén és olasz vendégek is.

Fotó: Lawrence Chismorie/Unsplash

Brela, Horvátország

Horvátország idegenforgalmi csúcsszezonja a világjárvány előtt, 2019-ben volt, amikor több mint 21 millióan nyaraltak a balkáni országot, összesen 110 millió vendégéjszakát töltve el. Tavaly nyáron nagyon sokáig úgy tűnt, hogy sikerül meghaladni ezeket a számokat, de az utolsó hetek visszaesése miatt elmaradt a rekorddöntés. Idén viszont ismét hatalmas turistatömeg várható Horvátországban – amire érdemes felkészülni, ha a főszezonban keresnénk fel a legnépszerűbb helyeket.

Fotó: Emy Nguyen/Unsplash

Athén, Görögország

Az előzetes foglalások és az utazási irodák előrejelzései alapján a görög turizmus történetében is 2024 lehet a legforgalmasabb év. Pedig 30 millió látogatóval már 2023 is rekordévnek számított, és mintegy 18 milliárd eurós bevételt jelentett a vendéglátóipar számára.

AMI MÉG ÉRDEKELHET