Top 5 horvátországi világítótorony

A tengerek magányos őrszemei, a világítótornyok mindenfelé megtalálhatók az Adriai-tenger partjain és szigetein.

Fotó: Getty Images


A Horvátország tengerpartján számos helyen magasodó kisebb-nagyobb világítótorony többsége a modern technika segítségével ma is segíti a hajósokat a zátonyok elkerülésében. De akadnak olyan építmények is, amelyek napjainkban már csak szállásként vagy turistalátványosságként funkcionálnak.

Ilusztráció: Shutterstock

Struga

Fotó: Wikimedia

A meredek szikla szélén álló, tekintetét a tengeren pihentető torony megkapó látványt nyújt Lastovo szigetén. A 600 lelket számláló, olajfákkal szegélyezett középkori települést a helyiek sokáig csak rejtett kikötőnek hívták a nehéz megközelíthetősége miatt. A Struga-öböl bejáratánál strázsáló, 1839-ben épített torony környezete egészen kivételes szépségű. Az „őrszem" különlegessége pedig, hogy a víztükör alatti része kedves történettel büszkélkedhet. A 19. század végén ugyanis egy 18 kg-os rákot fogtak ki innen a halászok, amelyet a bécsi udvarba, Ferenc József császárnak küldtek. Az uralkodó, hálája jeléül, egy nagy láda kávéval és cukorral viszonozta az adriaiak kedvességét. Ma a 70 méter magas torony négy, egyenként 2–5 fős apartmannak ad otthont, amelyek konyhával, fürdőszobával várják a pihenni vágyókat, akár kisgyerekkel is, hiszen a tenger az öböl szélén viszonylag sekély, így a világítótorony strandja számukra is alkalmas.

Palagruža

Fotó: Getty Images

Az egyik leghíresebb és legimpozánsabb környezetben lévő horvát világítótorony az Adria legtávolabbi tengeri őrszeme. A Vela Palagružaszigetén álló torony Korčula szigetéről háromórás, motorcsónakos út megtételével érhető el. A magas sziklán épült rusztikus épület a végtelenség érzetét kelti, így nem meglepő, hogy sok festőművészt megihletett már 1876-os megépítése óta. Ha erre a helyre látogatunk, érdemes körbejárni a környező sziklákat a világítótorony őreivel, akik ma a sziget egyedüli állandó lakói. A feljegyzések szerint ugyanis 1177-ben hamvazószerdán III. Sándor pápa ellátogatott ide, és hogy hosszan élvezhesse az innen elé táruló végtelen látványát, az egyházfő vacsoráját a sziget egyik kis fennsíkján szolgálták fel. Ezt ma is a Pápa mezejének hívják. A világítótorony ma már szállásként funkcionál, két 4 ágyas apartmannal.

Sveti Ivan na Pucini

Fotó: 123rf

A Rovinj közelében álló kőtoronyhoz szintén kapcsolódik egy érdekes legenda. Az elbeszélések szerint egy velencei dózse kötött ki az 50x70 méteres szigeten, e kényszermegállóval megelőzve, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok zátonyra futtassák a hajóját. A megmenekülés örömére imát mondott az égieknek, amiért a hajó nem süllyedt el a rakománnyal együtt. A stratégiailag igen szerencsés helyen álló sziklán később, 1853-ban világítótorony épült, hogy tovább segítse az erre járó hajókat. Ma két, egyenként 4 ágyas apartmannal felszerelve várja a pihenésre vágyókat. Kristálytiszta vizének, gazdag élővilágának és sekély parti vizeinek köszönhetően Sveti Ivan na Pucini gyorsan népszerű búvárhellyé és családi úti céllá vált, az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, ha ide tervezzük a nyaralást, az az élelmiszer-utánpótlás. Helyben ugyanis nincs bolt, Rovinj 30–45 perc hajóúttal érhető el a szigetecskéről.

Porer

Fotó: Getty Images

Az Isztriai-félsziget legdélibb településétől, Premanturától mintegy 5 kilométerre lévő kis szigetecske egy csodás világítótoronynak ad otthont. A 35 méter magas torony egy széles sziklán áll és három stéggelrendelkezik, ahova főként Pula felől érkeznek be a vízi járművek. A parttól egy perc alatt elérhető az épület, amely 1833 óta áll a piciny szárazföld közepén. Porer igazi gyöngyszem lehet azok számára, akik a teljes elszigeteltséget keresik. A toronyban két külön szobában 8 ágy áll rendelkezésre, a modern kori remetéket így konyhával felszerelt apartmanok várják. Ami a vízi kalandokat illeti: üljünk csónakba, és hajózzunk el a közeli Fenoliga szigetére, ahol dinoszauruszok megkövült lábnyomait láthatjuk.

Savudrija

Fotó: 123rf

Az egyik legkedveltebb világítótorony Horvátországban, amely annyiban kakukktojás, hogy nem szigeten emelkedik. Az Umagtól 9 kilométerre található torony a legrégebbi az Adrián lévők között. 1818-ban épült, létrejöttét pedig egy bálnak köszönheti: Klemens von Metternich herceg a bécsi forgatagban szemet vetett egy csinos, előkelő horvát hölgyre, és szerelme jeléül ezt a 38 méter magas világítótornyot emeltette neki. A Savudrija torony, bár nem testesíti meg a tökéletes elszigeteltséget, könnyű megközelíthetősége révén kihagyhatatlan programja lehet az Isztriai-félszigeten tett nyaralásunknak. A szabadon látogatható világítótorony kertjében pompás mediterrán növényekkel ismerkedhetünk meg, a köves strandról pedig napfürdőzve csodálhatjuk az évszázados építményt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET