Az adriai Riviéra gyöngyszeme: Makarska

Fotó: Shutterstock


Milliós nagyságrendű turista keresi fel minden évben a hangulatos adriai tengerpartokat és történelmi városokat, és az érdeklődést csak tovább fokozza, hogy egy friss kimutatás szerint Horvátország strandjain a legtisztább a víz egész Európában. Amennyiben elkerülnénk az olyan nagyvárosokat, mint Split vagy Dubrovnik, a köztük elhelyezkedő Makarska is remek választásnak bizonyulhat.

Gyönyörű strandjaival, kristálytiszta vizével és lenyűgöző természeti környezetével a dalmát partvidék déli részén található Makarska közkedvelt turistadesztinációnak számít. A Biokovo-hegység lábánál fekvő város legfőbb vonzerejét a Brela és Gradac települések között húzódó 53 kilométeres pastszakasz, a Makarska Riviéra adja, amelyet sokan az Adriai-tenger legszebb részének tartanak. Ugyanakkor ez Horvátország egyik legmelegebb régiója, ahol a tenger májustól október végéig alkalmas az úszásra: az átlagos vízhőmérséklet meghaladja a 20 Celsius-fokot.

Fotó: Shutterstock

A legkedveltebb partoknak a Riviéra központjában húzódó kavicsos Donja Luka és a fenyvesekkel határolt Cvitačka Beach számítanak. És bár a szardíniai stranddal ellentétben itt nincs lehetőség meztelenül házasságot kötni, de a félreeső Nugal Beachen a naturisták is megtalálják a számításukat. A Makarska Riviérával szemben pedig olyan csodás szigetek fekszenek, mint a világ egyik legszebb strandjával büszkélkedő Brač és Korčula. Az itteni partok szépségét a tiszta tengervíz mellett a látványos természeti környezet adja. Ha fürdés előtt még kifárasztanánk magunkat egy kirándulással, akkor vágjunk neki a második legmagasabb horvát hegyvonulatot is területén tudó al Biokovo Natúrparknak. A majdnem 200 négyzetkilométeren több mint 1500 növényfaj él, a park leglátogatotabb pontjai pedig az 1762 méteres Sveti Jure-csúcs és a Skywalk Biokovo üvegkilátó.

Fotó: Shutterstock

Nemcsak a természetben, hanem a már a római korban is lakott Makarska városában is számos látnivalóra bukkanhatunk. Az óvárosban találjuk a Kačić nevet viselő főteret, oldalában a 17. századi Szent Márk-székesegyházzal. Déli irányba sétálva hamar elérünk a 1400-as években épült ferences kolostorhoz, alagsorában a rendkívül érdekes Kagylómúzeummal (Malakološki muzej), amelyben több mint 3000 kagylófajtát ismerhetünk meg. Szintén látványos hely a fő strand végén húzódó Szent Péter-félsziget, az azonos nevű kolostorral. Fekvése miatt az itteni Sol bár fantasztikus panorámát nyújt szomszédos horvát szigetekre, különösen a naplemente csodálatos innen nézve.

Fotó: Unsplash

A nyüzsgő Kalalarga utcában nemcsak történelmi épületek, hanem számos üzlet, kávézó és étterem is található – utóbbiakban megismeredhetünk a dalmát gasztonómia finomságaival. A tenger közelsége miatt nem meglepő, hogy számos tengeri herkentyű szerepel az étlapon, ilyen klasszikus étel például a tintahallal ízesített fekete rizottó. A húsos fogások közül érdemes megkóstolni a hagyományos dalmát szárított sonkát (Pršut) és a bárányból vagy csirkéből készített pekát. Desszertnek válasszuk a rožata elnevezésű karamellpudingot vagy a fánkszerű fritulét, a vacsorát pedig horvát vörösborral, például a népszerű Plavac Malival, és a helyi pálinkával, a rakijával tudjuk leöblíteni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET