A legfontosabb infók, ha autóval indulunk nyaralni Horvátországba

Külföldre is postázzák a büntetéseket.

Fotó: Shutterstock


Közelsége miatt sokan utaznak autóval Horvátországba, azonban nem árt felkészülni a helyi útviszonyokra és szabályozásra. Az alábbi dolgokra mindenképpen érdemes odafigyelni!

Sebességmérő kamerák

Fotó: Shutterstock

Az év elején kezdék el a modern, két irányban mérő kamerák telepítését, amelyek már nem csupán a sebességre, hanem egyéb szabálysértésekre is figyelnek – mint például a vezetés közbeni telefonozás vagy a biztonsági öv használata. A tervek szerint összesen 1700 kamerát telepítenek az egész Horvátországban, egy részüket az alagutakban és környékükön, és a közutakra is jut belőlük. Vezetés közbeni telefonhasználatért akár 100 eurós büntetés is járhat, míg a sebességhatár több mint 25%-os átlépése akár 300 euróba is kerülhet. A bírságokat pedig külföldre is postázzák, ezeket az uniós szabályozás alapján az adott ország hatóságai gyűjtik majd be. A megengedett sebesség autópályán 130 km/h, gyorsforgalmi úton 110 km/h, egyéb úton 90 km/h, lakott területen belül pedig 50 km/h. Viszont a 24 évnél fiatalabb vagy a kezdő (két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkező) sofőrök sztrádán maximum 120, gyorsforgalmi úton pedig 100 km/órás sebességgel haladhatnak.

ENC

Fotó: Shutterstock

A külföldről érkezők úgy kerülhetik el a határon történő sorban állást, hogy elektronikus ENC kártyát vásárolnak vagy bérelnek – így nem kell egyesével autópálya-díjat fizetniük a beléptetőkapuknál. A kártyát be lehet szerezni Varaždin (Varasd) és Sveta Helena (Szentilona) fizetőkapuinál, vagy a forgalmasabb benzinkutakon is, a felhasználónevet és a jelszót a vásárlás után kapjuk meg. A számlaegyenleget úgy a horvát autópálya-kezelő (HAC) honlapján, mint egy mobilapplikációban is ellenőrizhetjük. Az ENC kártya révén sorban állás nélkül, külön kapukon léphetünk át a horvát határon, meglétét egy automatikus rendszer ellenőrzi. Rijekától kezdve viszont az Isztriai-félszigeten egy másik ENC-rendszer működik, mivel a régió útjait egy másik szolgáltató, a BINA Istra kezeli.

Anyósülés, láthatósági mellény

Fotó: Tim Mossholder / Unsplash

Fontos információ, hogy a láthatósági mellény Horvátországban a jármű kötelező tartozéka. A 12 évesnél fiatalabbak pedig nem ülhetnek az anyósülésen, és 5 éves kor, valamint 150 centis magasság alatt a hátsó ülésen is kötelező a gyerekülés használata. Két évesnél kisebb gyereket speciális ülésben elhelyezhetünk a sofőr melletti helyen, de ezt a a menetiránynak háttal kell felszerelni és ilyenkor a légzsákot is ki kell kapcsolni.

Kerékpár, robogó

Fotó: Lawrence Chrismorie / Unsplash

Horvátországban a 16. életévüket nem betöltött kerékpárosok számára kötelező a bukósisak viselése. Ha pedig robogóval utazunk, akkor feltétlenül legyen rajta rendszámtábla, valamint szükséges az érvényes forgalmi engedély is. A horvát közúti szabályozás szerint azok a két- és háromkerekű motoros járművek számítanak robogónak, amelyeknél motor hengerűrtartalma nem haladja meg az 50 köbcentimétert, és sebessége közúton nem lépi át az 50 km/órát.

Autópályadíjak 

Fotó: Tom Wheatley / Unsplash

2024-ben az autópályadíjakon nem változtattak, így ugyanazok az árszabások érvényesek. 2023-tól Horvátországban is euróval fizethetünk, így néznek ki az egyes szakaszok árai:

Határátlépéshez:

  • Gorican - Zágráb szakasz: 8,6 euró

Kvarner régió:

  • Zágráb - Rijeka szakasz: 16,8 euró
  • Zágráb - Krk sziget: 14,7 euró
  • Zágráb - Rab szigeti komplehajtó: 13,2 euró
  • Zágráb - Pag szigeti komplehajtó: 18,5 euró

Dalmácia:

  • Zágráb - Zadar észak (Vir sziget, Nin) szakasz: 25,6 euró
  • Zágráb - Zadar dél szakasz: 26,5 euró
  • Zágráb - Biograd szakasz: 28,1 euró
  • Zágráb - Vodice, Murter szigeti lehajtó: 30,2 euró
  • Zágráb - Sibenik szakasz: 32,1 euró
  • Zágráb - Trogir szakasz: 33,4 euró
  • Zágráb - Split (Brac, Hvar) szakasz: 37,6 euró
  • Zágráb - Makarska szakasz: 42,2 euró
  • Zágráb - Ploce (Peljesac, Korcula) szakasz: 47,6 euró
  • Peljesac híd: ingyenes
AMI MÉG ÉRDEKELHET