Élet az Adrián túl! – 5 hely Horvátországban, amit a helyiek is imádnak

Horvátország tengerpartja mindenki rabul ejt, aki valaha látta. Az Adriai-tenger szépsége mellett azért akad még itt más látnivaló is.

Fotó: Shutterstock

Dubrovnik és Split sokak számára ismert és kedvelt úti cél, de valljuk be, ezek a helyek gyakran túl forgalmasak, alig találni szállást, vagy egy kellemes helyet a parton, a tömeg pedig néha a legjobb nyaralást is stresszessé teheti. Szerencsére az országnak több mint 1200 szigete van, mutatunk most 5 helyet a nyugodt vakációzáshoz.

Gorski kotar, a Hegyvidék

Fotó: Shutterstock

A hegyes-dombos vidék Rijekától északkeletre a természetkedvelők paradicsoma. Itt található a Risnjak Nemzeti Park, ahol számtalan vadonélő állatot láthatunk, de bérelhetünk faházat is a környéken, ha hosszabb ideig szeretnénk élvezni a zöld vidék nyugalmát. A horvátok előszeretettel pihenik ki errefelé a városi hétköznapokat, főleg, ha el szeretnék kerülni a tengerparti tömeget.

Isztria, a parton túl

Fotó: Shutterstock

Hum

A félsziget neve sokak számára ismerős lehet, és bár partvidéke sem okoz csalódást, a belső területei is megérnek egy kiruccanást – a helyiek legalábbis erre esküsznek. Kanyargós vidéki utak, szőlőültetvények és olajfaligetek tarkítják a toszkán hangulatot idéző tájat, igazán idilli vidék, ahol néha egy-egy középkori hangulatú városka, vagy például a világ legkisebb városának kikiáltott Hum késztet minket megállóra.

Šibenik, a folyóparti szépség

Fotó: Shutterstock

Šibenik városa általában háttérben marad a közelben található Split és Dubrovnik mellett, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy nem a tenger, hanem a Krka-folyó torkolatánál fekszik. Látnivalókban azonban nincs hiány, főleg, hogy a város két UNESCO világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet, a Szent Jakab katedrális és a Szent Miklós erőd is viseli a címet.

A környezettudatos Zlarin

Fotó: Shutterstock

Šibenik közelében található Zlarin szigete, amely gyönyörű, vöröskorallból készült ékszereiről is ismert, valamint arról, hogy 2019-ben ez volt az első horvát sziget, amely beszüntette az egyszer használatos műanyagok forgalmazását. A sziget strandjai kavicsosak, így a tiszta víz tökéletes a sznorkelezésre és az úszásra, de a tengerparti kajakozás és a SUP is népszerű errefelé. A sziget autómentes, de biciklivel és gyalogosan is bejárható.

Pag, a holdbéli táj

Fotó: Shutterstock

Mintha egy másik bolygón járnánk, olyan érzés fog el minket Pag szigetén járva. Az ország ötödik legnagyobb szigete kétségkívül más, mint a többi: itt is várnak ránk csodás tengerpartok, de a vidék mégis belső, kopár területéről ismert, ahol szinte nem is látni növényt. A helyiek a turizmus és az állattenyésztés mellett sajt- és olívaolaj készítéséből élnek, ezeket mindenképp kóstoljuk meg, ha erre járunk!

AMI MÉG ÉRDEKELHET