Hostel din China, proiectat cu gândul la iubitorii de cărți

Firma de arhitectură Tao+C din Shanghai a proiectat hotelul și librăria Capsule din satul Qinglongwu din estul Chinei, care a câștigat recent mai multe distincţii la Premiile Dezeen 2020.

Foto: Tao + C


Ascuns în pădurile adânci din provincia Zhejiang, Qinglongwu este un sat antic numit după un pârâu care trece prin localitate. O casă veche cu structură din lemn și ziduri de paiantă, fostul cămin al primarului localităţii a fost renovat şi transformat recent într-o combinaţie inedită de librărie, bibliotecă și hostel. Hotelul Capsule, proiectat de firma de arhitectură Tao+C din Shanghai, are rafturi de cărți masive din bambus care adăpostesc peste 30.000 de titluri, dar şi 20 de camere minuscule ascunse printre rafturi.

Foto: Tao + C

Hotelul Capsule, care poate găzdui 20 de oaspeți, este împărțit în două zone separate, una pentru bărbați și una pentru femei, fiecare având o baie comună. Camerele modulare de dimensiuni uniforme sunt ascunse și închise de rafturi, oferind mai multă intimitate zonei de cazare. Camerele, cu o înălțime de numai 1,34 m, dispun de o singură saltea, dar vin echipate cu iluminare, rafturi și cuiere. Însă bagajele și obiectele mai mari pot fi depozitate doar în dulapurile din afara capsulelor.

Foto: Tao + C

Clădirea este cât se poate de departe de clişeul general de bibliotecă întunecată și prăfuită – datorită extinderii clădirii cu pereți de sticlă, a corpurilor de iluminat moderne și a tavanelor înalte de peste 7 metri, spațiul este luminos, aerisit și primitor. De-a lungul teancurilor de cărți, oaspeții vor găsi mici alei, locuri pentru citit și scări. Ideea „clădirilor din interiorul clădirii" estompează limitele diferitelor spații și a format un echilibru între intimitatea zonei de cazare și spațiului public deschis de la parter.

Hotelul încă nu dispune de un website – proprietarul nu se aștepta la o asemenea atenție și lucrează încă la crearea unei platforme online pentru rezervări.

Foto: Tao + C

AMI MÉG ÉRDEKELHET