Mindenki másképp csinálja... Hot dog különlegességek a nagyvilágból

Bár a hot dog hazája Észak-Amerika, mégis gyorsan ismertté a világ minden táján.

Fotó: Unsplash

A kiflibe töltött virsli elkészítése könnyű, nagy tápértékkel bír, kényelmesen kézbe fogható és még finom is. Nem csoda, hogy a hot dog az egész világon népszerű, helyenként pedig egészen bizarr variációi is elterjedtek.


Dél-Korea: virsli sült krumpliban

A dél-koreai városok nyüzsgő hétköznapjaihoz gyors ebéd dukál. A helyiek gyakran választják a tokkebit. Csak utcai árusoknál vásárolható meg, és pálcikán kínálják. A virslit olyan bundában sütik ki, amelyben – nem éppen hagyományos módon – sültkrumpli-darabok is vannak. Ez a streetfood is teljesíti az alapkövetelményeket: olcsó, gyors, ízletes és könnyen kézbe fogható.

Brazília: virsli mindennel

Hot dog mint fejedelmi lakoma? Ehhez a gasztronómiai élményhez egészen Brazíliáig kell utazni. Csak képzeljük el, hogy egy egész napos városnézés végén Rio de Janeiróban egy olyan épületre bukkanunk, amelyen a következő felirat díszeleg: Completo hot dog, 1 dollár. A kiflibe dugott virslinél azonban sokkal többet kapunk itt. A completóban van darált marhahús, paprika, paradicsom, hagyma, kukorica, borsó, sajt, reszelt répa, szalonna, koriander és szalmakrumpli, az egészet pedig egy keményre főtt fürjtojás koronázza meg. Ehhez mindkét kezünkre szükség lesz, és a gyomrunkat is ajánlatos felkészíteni.

Norvégia: virsli lepényben

A norvégok kifli helyett lepénybe bújtatják a virslit. Az ottani pølse med lompe elkészítésének alapja a krumplis tésztából készült vékony lepény. A norvég főváros, Oslo lakói számára ez a legolcsóbb és legelterjedtebb gyorskaja. Gyerekek és felnőttek körében is nagyon kedvelt, egyetlen gyerekzsúrról sem hiányozhat. A norvég hot dognak ráadásul saját napja is van, a nemzeti pølse-napot május 17-én ünneplik. A legegyszerűbb, hozzávetőleg két euróba kerülő verzióhoz mustár vagy ketchup jár. Aki szereti a változatosságot, az kérheti a pølsét szalonnával, csilivel, reszelt sajttal vagy ráksalátával.

Tajvan: virsli rizsben

Az ázsiai konyháról köztudott, hogy a rizst bármely ételbe képesek belekomponálni. És bár a rizses hot dog elég meredek kombinációnak tűnik, Tajvanon erre esküsznek. A rizsnek ne a klasszikus állagára gondoljunk, a helyiek ugyanis a rizst péksütemény-alakúra formázzák, így a tajvani hot dog első pillantásra megkülönböztethetetlen a hagyományostól. A tetejére jégsaláta, fokhagyma, jól megsózott zöldség, a pikáns ízek kedvelőinek pedig wasabi is kerül.

Románia: változatosság a Fresh Cornernél

A hot dog Romániában is az egyik legkedveltebb gyorsételnek számít. A MOL Románia 170 töltőállomásán elérhető Fresh Corner hot dog tökéletes harapnivaló a nap bármely részében. A Fresh Corner töltőállomásokon változatos kínálat vár. A három különböző hot dog változathoz – klasszikus (94%-os sertéshústartalommal), paprikás vagy sajtos – három különböző alapszósz (ketchup, mustár vagy majonéz) választható, de minden hónapban rendelkezésre állnak különböző speciális szószok is, mint csípős ketchup vagy éppen BBQ (barbeque). Továbbá két különböző méretű hot dog közül választhatsz: szimpla vagy dupla (2 virslivel).

AMI MÉG ÉRDEKELHET