Hótalpra fel – téli túrák a környező országokban! (2. rész)

Az Alpok, a Tátra és a Fátra nemcsak tavasztól őszig, de télen is rengeteg gyönyörű túraúttal vár minket.

Hideg van, korán sötétedik, és a legszívesebben a szobában teáznánk? Kiváló levezető program, előtte azonban nézzünk ki egy kellemesen fárasztó túrautat, okosan pakoljunk össze, és irány a havas vadon! Kétrészes sorozatunkban most ausztriai és szlovéniai útvonalakat mutatunk be.

Fotó: Unsplash

A környékbeli országok nemcsak tavasztól őszig, de télen is rengeteg gyönyörű túraúttal várnak. Viszont, ha nem vagyunk eléggé ismerősek arrafelé, akkor érdemes rendesen felkészülni. Ha a következő kérdésekre megnyugtató válaszokat találtunk, indulhatunk is!

  • Járható-e télen a választott útvonal?
  • Hogyan fogunk tájékozódni?
  • Utánanéztünk-e az időjárásnak, beleértve a helyi, téli mikroklímát?
  • Kell-e számolnunk lavinaveszéllyel?
  • Mikor sötétedik?
  • Szükségünk lesz-e hágóvasra?
  • Van-e útközben bármilyen menedékház?
  • Mi a helyi segélyhívó szám?

​Rax-Hegység – Ausztria

Fotó: Wiener Alpen/Franz Zwickl


Ha Ausztriában szeretnénk túrázni, számos ajánlattal, kijelölt túraúttal, felkészült honlapokkal és helyi vezetőkkel várnak minket. Miközben az Alsó-Ausztria és Stájerország tartományok határán emelkedő Rax-hegység jó időben egyszerre túra-, kerékpáros és sziklamászó paradicsom, télen azért inkább a kirándulásé, túrasízésé és hótalpazásé a főszerep. Ajánlott túránk a Rax felvonó hegyi állomásától indul, és ugyanazon az útvonalon ide is jut vissza. A lassan százéves drótkötélpályás felvonó 1547 méter magasra visz fel, hogy innen az Ottohaus menedékház és -kilátó felé vegyük az utunkat a csodálatos hegyi legelők és különleges sziklagyepek között kígyózva.

Fotó: Wiener Alpen/Christian Kremsl


A friss, tiszta levegőn kaptatva kilátás nyílik a Schneebergre is, majd az Ottohaus után a Seeweg nevű utat követjük a Neue Seehüttéig. Utóbbi onnan kapta a nevét, hogy egészen az első világháborúig egy kis tó bújt meg itt, azóta azonban kiszáradt, csupán nevével emlékeztetve a korábbi tájra. A túra nehézsége a szintemelkedés miatt közepes, az út télen is kiválóan járható, persze hótalp vagy hágóvas mindig legyen nálunk, ahogy fejlámpa is. A túra során beülhetünk melegedni és enni-inni is a hüttébe, sőt foglalhatunk szállást is akár az Ottohausban, akár a Raxalm-Berggasthofban, és akkor másnap reggel ismét nyakunkba vehetjük a hegyet.

  • Táv: 10, 83 km
  • Szintemelkedés: 382 m
  • Időtartam: 5 óra
  • Mentsük el az osztrák hegyimentők telefonszámát: 140

​Forstau – Ausztria

Fotó: forstau.at

A méltán népszerű Schladming-Dachstein sírégióban kanyargó útvonal kisgyerekkel vagy egy fárasztó nap után is tökéletes választás. Egy pici faluból, Forstauból indul, és négy-öt kilométer hosszan gyönyörködhetünk a nem mindennapi, kivilágított havas erdő látványában. A világítást december közepén kapcsolják be, és egész télen működik, sötétedéstől 22.30-ig. A faluközponttól a kápolna felé indulunk, majd a patakmenti útra térve kb. 2 kilométer hosszan, a rohrmosi emléktábláig tart a hangulatos fényár. Itt aztán tovább is sétálhatunk még a Fallhaushofon keresztül, csak épp szükségünk lesz a fejlámpánkra, vagy visszaindulhatunk ugyanazon a romantikus útvonalon.

Ez a kirándulás életre szóló élményt jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
  • Táv: 4–5 km
  • Szintemelkedés: min. 120

Rogla – SZLOVÉNIA 

Fotó: Shutterstock

Roglánál, az egyik kedvelt szlovén síparadicsomnál indul a túránk. Ha épp nem (csak) csúszni támadna kedvünk, akkor varázslatos kirándulásban lehet részünk, az útvonal bejárja a jégkorszakból itt maradt Lovrenc-tőzegláp tündérmesékbe illő világát.

Már a pohorjei erdők és mezők sem hagyják hidegen a kirándulót, lévén végig keresztül-kasul futó gyökereken kell átkelni.

Pár kilométer után azonban megérkezünk a fapallókhoz, amelyek a húsz, egyenként legfeljebb 1,2 méter mély vízű tóból álló Lovrenc-tőzeglápon vezetnek át. A törpefenyves határolta tavacskák felett, közvetlenül a víz színén lépkedünk, hogy végül eljussunk egy fakilátóhoz, ahol egy rendes téli napon bizony szél és hóvihar fogadhat. De vigyázat! Ha nem rohanunk sehova, könnyen előfordulhat, hogy a láp nem enged el minket, és visszaindulás helyett csak sétálgatunk, állunk, és gyönyörködünk a mesébe illő tájban. A körtúrát több irányba is ki tudjuk bővíteni, ha még több tőzeglápra lennénk kíváncsiak. Az útvonal télen is jól járható, de azért óvatosan, a gyökerek nedves időben igen csúszóssá tudnak válni. Futóknak is tökéletes kör!

  • Táv: 9 km
  • Szintemelkedés: 325 m
  • Időtartam: 3-4 óra
Tracket itt találsz
AMI MÉG ÉRDEKELHET