Atenție – acestea sunt cele mai frecvente escrocherii pe care le poți întâlni ca turist!

Escrocii sunt pretutindeni, chiar și în cele mai sigure orașe, iar în unele țări trebuie să fii atent și la hoții de buzunare.

Foto: Shutterstock


FOTOGRAFII MINCINOASE

Există o proliferare a anunțurilor de cazare care prezintă fotografii cu apartamente de calitate superioară, dar în realitate acestea sunt fără pretenții și murdare - sau este posibil ca locația să nu corespundă descrierii. Verifică întotdeauna recenziile de pe mai multe site-uri, citește cu atenție toate evaluările!

FURT DE DATE

Foto: Shutterstock

Infractorii de obicei atașează la un bancomat un dispozitiv care scanează detaliile cardurilor și PIN-urile. Folosește întotdeauna un bancomat într-un loc sigur și acoperă butoanele cu mâinile atunci când introduci codul! În mod similar, utilizează întotdeauna rețele Wi-Fi sau VPN-uri securizate și nu te conecta niciodată la o rețea pe care nu o poți identifica!

CADOURI NESOLICITATE

Dacă ți se pare că o excursie, o croazieră sau un serviciu spa este prea ieftin (sau de-a dreptul gratuit), ai grijă: nu da în schimb numărul de telefon, contul bancar sau numărul cardului de credit, altfel ai putea avea probleme. Nici cadourile nesolicitate nu par să se demodeze. În locurile frecventate de turiști, există adesea escroci care se încăpățânează să-ți împingă în față tot felul de cadouri, de la mici bibelouri și jucării de pluș până la bijuterii. La final, însă, cer prețul într-o discuție deplasată și neplăcută.

TAXIMETRU „DEFECT”

Foto: Pixabay

Un truc obișnuit în multe țări este ca taximetriștii să cere sume nerealiste pentru o cursă, pe motivul că aparatul de înregistrare a taxei nu funcționează corect. Pentru a evita să fii înșelat, este o idee bună să te asiguri că aparatul de taxat funcționează corect înainte de a te urca. Dacă nu, negociază prețul înainte de a începe călătoria cu taxiul sau să coboară din mașină.

POLIȚIȘTI FALȘI

Este o înșelătorie frecventă ca unele persoane să pretindă că sunt ofițeri de poliție în uniformă, să verifice străinii și apoi să pretindă că documentele lor au expirat, astfel încât să fie amendați pe loc. Înainte de a da documentele tale cuiva, cere-i să își dovedească identitatea! Dacă nu fac acest lucru, dar insită, cere-le să continuați "cazul" la secția de poliție.

STRĂINII PREA PRIETENOȘI

Este posibil să fii acostat la aeroport sau în holul hotelului de o persoană prietenoasă, de obicei un localnic, care cunoaște "bine" zona și vrea să-ți arate cele mai bune locuri de vizitat. Dacă ești de acord cu acest lucru, nu te mira să afli că restaurantul, barul sau cafeneaua la care te-a dus binevoitorul are prețuri extreme. Ai încredere întotdeauna în instinctele tale și evită situațiile de acest tip!

TRUCURILE HOȚILOR DE BUZUNAR

Foto: Shutterstock

Ai grijă de obiectele tale de valoare, pune-ți întotdeauna banii și documentele într-un compartiment care poate fi încuiat sau cumpără o geantă antifurt.

  • În locurile aglomerate, în gări, în piețe sau la festivaluri, este obișnuit ca hoții de buzunare să se lovească "accidental" de tine, dar ciocnirea poate avea ca rezultat și golirea buzunarelor tale.
  • Șmecheria hoților de buzunare care lucrează în perechi este că unul distrage atenția turistului în timp ce celălalt îl jefuiește. O înșelătorie frecventă constă în colectarea de donații pentru nevoiași, ceea ce presupune completarea unui formular, iar în timp ce turistul este ocupat cu sarcinile administrative, buzunarele sale au fost deja golite.
  • Adesea, escrocul se preface că a avut un accident minor, că a căzut și s-a lovit la cap sau că nu se poate ține pe picioare și cere ajutor. Atunci intră în acțiune însoțitorul său, profitând de buna credință a turiștilor.
AMI MÉG ÉRDEKELHET