Hyperloop: extragyors kapszulautazás 2030-ban?

Amikor az órákból percek lesznek, minden megváltozik – szól a Virgin Hyperloop szlogenje.

Fotó: Facebook

A nevadai Mojave-sivatagban tesztelték a Virgin Hyperloop által fejlesztett, légritkított csőben közlekedő kapszulát. A szakemberek 15 másodperc alatt tették meg az 500 méteres szakaszt

Új szintre emeli a nagy sebességű utazást a Virgin vállalat új projektjével. A tervek szerint az Egyesült Államokban, a Közel-Keleten és Indiában építenek csővasutakat. Az első tesztelés során a tervezett 670 km/h végsebesség helyett egyelőre csak 172 km/h-val használták a kapszulákat. Az eddig megépített közel 10 kilométeres szakaszból most csak 500 méteren próbálták ki a gyorsulást, amit a tesztutasok egyáltalán nem érezték kellemetlennek, sőt arról számoltak be, hogy az erős startot leszámítva alig érezték a sebességet.

Fotó: Facebook

A Mojave-sivatagban épült csőhálózat egy része

Eredetileg Elon Musk amerikai iparmágnás vetette fel az a légritkított csőben közlekedő, automatizált, mágneses gyorsvasút megépítését, amely akár 1000 km/h sebességgel is képes közlekedni. Az elgondolás szerint a kapszulák egy csövön „repülnének" egyik állomásról a másikra, úgy, hogy az utasoknak nincs szükségük speciális ruházatra. Az automata elektromos vasút ötletét a Virgin vállalat fejlesztette tovább, amelynek célja, hogy a Virgin Hyperloop One közlekedési eszközzel behálózzák a világot, föld alatt és fölött egyaránt, és akár óceánokat is átszelve építsenek ki egy szupergyors utazási módot. A cél, hogy 10 év múlva már menetrendszerűen hasítsanak a Hyperloopok a világon.

És ilyen volt az első, emberekkel végzett gyorsulási teszt:

www.youtube.com

First Hyperloop Passenger Test

További fotók a jövő lehetséges közlekedési eszközéről:

Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


AMI MÉG ÉRDEKELHET