Miről szól a kínai Holdújév – szokások és hagyományok

Idén február 12-ére esik a kínai naptár első napja, vagyis akkor kezdődik a Holdújév, ami nem csak Kínában, de Koreában, Japánban és Vietnámban is az egyik legfontosabb ünnepnek számít.

chinese new year
Fotó: Getty Images


A tavasz ünnepén (ahogy a kínaiak nevezik) összegyűlik a család, és megajándékozzák egymást. Előtte kitakarítják a lakást, ha belefér, még ki is meszelik, így tisztítva meg az elmúlt év ártalmas hatásaitól. Holdújév napján viszont szigorúan tilos kivinni a szemetet, takarítani, mosni, sőt tisztálkodni is. Ráadásul kínosan kerülik a „négyes" számot, ha kell, inkább körülírják, mivel a négy, azaz a sí nagyon hasonlít a halál szóhoz.

Minden, ami piros

Fotó: Unsplash

A Holdújév alkalmából minden pirosba borul: zászlókkal és lampionokkal díszítenek fel szinte minden ünnepi helyszínt, a programokat pedig a pompás látványt nyújtó lampionfesztivállal zárják. A piros a jólét, a bőség, a szerencse színe – ezért minden díszítés, csomag, doboz ebben a színben pompázik.

A szokás szerint annak, akinek a kínai állatövi jegye éppen bele esik az ünnepbe, piros fehérneműt kell viselnie, hogy ne érje szerencsétlenség. Tehát idén a Bivalyok készüljenek új, szerencsehozó alsóneművel!

Szimbolikus ételek

Fotó: 123rf

Jiaozi, tradicionális töltött tészta

A cukorban gazdag ételeket édes életet biztosítanak a következő évre. A jellegzetes nyolcszögletű tálcán kandírozott gyümölcs, rizspuding és különböző rizslisztből készült sütemények tűnnek fel. A hosszú, egészséges élet reményében magvakat (leginkább földimogyorót) esznek és szárított tofut – a friss tofu fehér színe ugyanis a gyászra utal.

Gyakori csemege az asztalon a jiaozi, mely apróra vágott hús és zöldségekkel főtt tésztabatyu, amit az összetartozást jelképezve közösen készít el a család. Előkerül továbbá a gazdagságot jelképező tengeri moszat és a fiúáldást ígérő lótuszvirág is. A tradíciók közé tartozik az új ruhák vásárlása, amely a tiszta lapot szimbolizálja az újévben. A hagyományőrző kínaiak a piros mellett aranyat is szívesen viselnek ebben az időszakban, amely szintén gazdagságot, jólétet hoz viselőjének.

AMI MÉG ÉRDEKELHET