II. Erzsébet királynő halála óta most tavasszal nyílik meg először kedvenc kastélya, a Balmoral

A szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő utolsó napjait kedvenc helyén, a skóciai Balmoral-kastélyban töltötte. Az 50 ezer hektáros birtok az uralkodó halála óta először nyitja meg újra kapuit.

A skóciai birtok, ahol a királyi család minden nyáron nyaralt, egyike annak a két ingatlannak, amelyek közvetlenül a Windsor-ház tulajdonában vannak.

Fotó: balmoralcastle.com

A brit királyi család egykori nyaralója 1931 óta minden tavasszal és nyáron megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Bár a Balmoral-kastély idén zárva marad, április elsejétől kezdve a látogatók vezetett kirándulásokon vehetnek részt a birtokon és annak kertjeiben. Balmoral uralkodói címen emellett egy különleges fotókiállítás is nyílik az idén, a főkapu mellett kialakított helyen pedig virágokat lehet majd hagyni a néhai II. Erzsébet tiszteletére.

Fotó: balmoralcastle.com

A többi hivatalos királyi rezidenciával ellentétben, amelyek a koronához kapcsolódó ingatlanokat kezelő alapítvány (Crown Estate) tulajdonában vannak, a Balmoral-kastély a norfolki Sandringham birtokkal együtt közvetlenül II. Erzsébet királynő tulajdonában volt.

Balmoralt eredetileg Albert herceg és Viktória királynő vásárolta meg 1852-ben, majd később a családon keresztül öröklődött.

A Robb Report szerint a Királynőnk kilencvenévesen című 2016-os dokumentumfilmben Eugenie hercegnő így nyilatkozott a vidéki otthonról: „Ez a világ legszebb helye. Szerintem a nagyi ott a legboldogabb. Nagyon-nagyon szereti a Skót-felföldet".

A Balmoral-kastély a 2023-as szezonban április 1. és július 31. között tart nyitva, így III. Károly király május 6-i koronázása során is látogatható lesz. A jegyek már kaphatók.

AMI MÉG ÉRDEKELHET