Kísértetjárta helyek az öreg kontinensen

A helyi legendákat turisták is megerősítették.

Illusztráció: Pixabay


A nyaralás célja általában, a kikapcsolódás és pihenés mellett, az adott hely történelmi és természeti nevezetességeinek felkeresése, megismerése. A „sötét turizmusban" utazók viszont a rémísztő úti célokat keresik, bár a történelmi múlt legtöbbször ebben az esetben is adott. Nézzük Európa legkísértetiesebb helyeit, ahol garantált a borzongás.

KONTOSZ-VILLA (GÖRÖGORSZÁG)

Fotó: Pixabay

Az alig 1500 lakosú falu, Ano Lehonia leginkább emblematikus gőzmozdonyáról ismert, amely egy gyönyörű hegyi útvonalon szállítja a látogatókat. Azonban szintén itt található Görögország egyik legijesztőbb helyszíne, a Kontosz-villa is, amely iránt manapság is sokan érdeklődnek, bár a legtöbben nem mernek túl közel menni hozzá. A legenda szerint a Kontosz család három gyermeke is azután halt meg, hogy ittak egy halott gyíkkal fertőzött tejből. A valóság azonban jóval prózaiabb: a gyerekek halálát tuberkulózis okozta. A második világháború idején a náci megszállók egyik katonai bázisa lett, akik itt kínozták meg a görög ellenállás elfogott tagjait. A villa a béke visszatértével is sötét hely maradt, hiába próbálták meg többen is felújítani.

Beszámolók szerint az itt dolgozó munkások előtt sikolyokat és sóhajokat hallottak a falak között.

DEN NOODT GODS (BELGIUM)

Fotó: Facebook

Brugge közismert kísértethistóriája a folyóparti Den Noodt Gods házhoz kötődik, ahol egy Hortenzia Dupont nevű apáca lakott. A legenda szerint a túlparti kolostorban egy szerzetes élt, aki éjjelente egy föld alatti csatornán kelt át, hogy felkeresse Hortenziát. Az apáca viszont nem örült a látogatásoknak, és egyik alkalommal, amikor megpróbált kibújni a látogatás elöl, a feldühödött szerzetes késszúrásokkal megölte őt. A szerzetes hiába temette el a holttestet, a látogatók szerint éjjelente máig feltűnik alakja, Hortenzia bocsánatáért esedezve.

Mivel a szellem sosem talál rá időben Hortenziára, minden éjjel újra kezdi a keresést.

NES TEMPLOM (NORVÉGIA)

Fotó: Shutterstock

A kelet-norvégiai Vormsundban található 12. századi kastély romjainak felkeresése első látásra békés programnak tűnik, azonban sokak szerint szellemjárta helyről van szó, ahol állítólag több látogató is furcsa gyerekhangokat hallott. Egyesek még egy köpenyes alak suhanását is érzékelték, valamint a telefonok és elektronikai eszközök is “megőrülnek” néha a közelben. A helyi legenda szerint a vártemplom papjának, Jacob Christian Finchkenhagennek több gyermeke született egy ismeretlen nőtől, akiket élve beleépített a kastély falaiba, majd saját életének is véget vetett.

Valongo szanatórium (Portugália)

Fotó: Instagram

A szanatóriumok körül rendszeresek a rémtörténetek, nincs ez másként a Portótól keletre található Valongóban található intézménnyel sem. A tuberkulózisban szenvedők számára alapított szanatórium a rossz bánásmód és a benne történt szörnyű halálesetek miatt nyerte el rossz hírnevét. Bár eredetileg csupán 50 beteg ápolására tervezték, az idők során sokszor több mint 500 páciense volt egyszerre. Egyes látogatók szerint a szenvedő betegek sikoltásai ma is hallhatóak. A falakon pedig olyan pentagrammák bukkanak fel, amelyek alapján rendszeresen próbálkoznak a holtakkal történő kommunikációval.

AMI MÉG ÉRDEKELHET