Iluzii artistice în pădurile din Scoția

Straniile statui-oglindă de Rob Mulholland ne pun la încercare percepția.

Foto: Instagram

Sculptorul scoțian s-a gândit să facă niște statui din sticlă acrilică, cu suprafață tip oglindă. Oriunde am întâlni aceste creații, vom avea experiențe stranii.

Artistul scoțian Rob Mulholland a expus deja sculpturi și instalații peste tot în lume, arta sa fiind centrată pe modul în care trăiește omul în anturajul său, cum interacționează oamenii și materialele și cum pot fi prezentate toate aceste lucruri. Creațiile sale sunt rezultatele încercărilor fără sfârșit, iar această procedură continuă și acum. Multă vreme a lucrat cu oțel inoxidabil, iar de câțiva ani a început să experimenteze sticla acrilică. Din această sticlă artificială cu suprafața de oglindă sunt făcute și acele statui care au fost expuse în toată lumea.

Mulholland își expune statuile în împrejurimi diferite, iar în fiecare scenă de expoziție creațiile „trăiesc" diferit: aceeași statuie are alt efect asupra spațiului înconjurător.

Creează statui și la comandă - persoane fizice, instituții, festivaluri și campanii de promovare sunt clienții lui, ceea ce face posibil ca lucrările să călătorească prin lume – opera lui atinge astfel scopul de a o cunoaște în diferite medii și contexte.

Foto: Instagram

Vulpe de oglindă în pădurea scoțiană

Cel mai bun exemplu este cel al statuilor oglindă. Când le-a expus în pădure, imaginile oglindite au arătat mai mult din natură: vara vegetația verde abundentă, toamna căderea frunzelor multicolore, cu altă ocazie albastrul cerului înțesat de nori pe malul mării, iar mai târziu în aceeași zi cenușiul și întunericul. Interacțiunea continuă, dar ce se reflectă în oglindă se schimbă mereu, de aceea lucrările nu sunt plictisitoare, înnoindu-se mereu în funcție de mediul înconjurător. În 2019, la festivalul Ondalinda din Mexic, statuile au fost expuse noaptea, în baie de lumini colorate – imaginea i-a teleportat pe spectatori direct într-un spațiu SF.

Figurile sunt prietenoase în anumite contexte, iar în altele ne amintesc de niște stafii – aceste efecte duale fac creațiile lui Mulholland să fie absolut speciale.

Statuile oglindă ale lui Rob Mulholland în pădurea scoțiană, pe malul oceanului și în instalațiile de la festivaluri:

Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Fotó: Instagram

Anglia


Foto: Instagram

Anglia


Foto: Instagram

Ondalinda Festival 2019




AMI MÉG ÉRDEKELHET