A világ leghíresebb festménye, ahogy még nem láttad soha – immerzív kiállításon a Mona Lisa

A Vincent Van Gogh, Frida Kahlo és Monet munkásságának szentelt immerzív kiállítások elsöprő sikere után Leonardo da Vinci világhírű festménye is megkapja a maga interaktív, digitális tárlatát.

Illusztráció: Grand Palais Immersif

Külföldön egyre népszerűbbek az immerzívnek nevezett kiállítások, amelyek népszerű képzőművészek munkásságát mutatják be audiovizuális eszközökkel, azt az illúziót keltve, mintha a néző belépne a festménybe. Az adott műveket audio eszközökkel kísért, hatalmas felületekre vetített animációk keltik életre.

.

Illusztráció: Grand Palais Immersif

A Louvre és a párizsi Grand Palais közösen fejleszti a világ leghíresebb festményét apró részletességgel bemutató digitális show-t – az immerzív tárlat a marseille-i Palais de la Bourse-ben lesz látogatható március 10. és augusztus 22. között. A La Joconde (a Mona Lisa francia elnevezése) névre keresztelt digitális kiállítást hat téma köré szervezték, amelyek a festmény történetébe és Leonardo da Vinci zsenialitásába engednek teljesen újszerű, multimédiás betekintést.

Az egyedi látványvilágot ígérő képzőművészeti show olyan témákat jár körül, hogy mi teszi ma is élő, modern alkotássá az ötszáz éves festményt, mi a varázslatos mosoly titka, illetve milyen festészeti technikákat alkalmazott a nagy reneszánsz polihisztor.

Illusztráció: Grand Palais Immersif

Az immerzív kiállításokat gyakran éri a vád, hogy túl felületesek, és a látványt részesítik előnyben a tartalom rovására. Hogy ezt elkerüljék, a multimédia-esemény szervezői a Louvre vezető restaurátorát, Vincent Delieuvint kérték fel szakmai tanácsadónak. Vagyis, az összes érzékünkre ható virtuális tárlatra művészettörténészeknek sem lehet majd panasza.

A párizsi Grand Palais jelenleg átfogó felújításon esik át, amely a 2024-es párizsi nyári olimpiára záriul. A sporteseményt követően a híres kiállítótérben állandó helye lesz a különböző immerzív és digitális tárlatoknak. Ezzel a céllal alakult meg a Grand Palais Immersif nevű cég is, amely most a Mona Lisa-kiállítás társszervezője.

AMI MÉG ÉRDEKELHET