Érdekelnek az immerzív kiállítások? New York-ban immár állandó helyszínt kaptak!

A manhattani Hall Des Lumières kiállítótérben immár egész évben várnak minket az interaktív, digitális tárlatok.

A Vincent Van Gogh, Frida Kahlo, Monet és Leonardo da Vinci munkásságának szentelt különböző immerzív kiállítások elsöprő sikerén felbuzdulva New York-ban létrehozták a világ első, kizárólag az interaktív digitális tárlatoknak szentelt kiállítóterét. A show-t Gustav Klimt leghíresebb festményének bemutatása nyitja!

.

Fotó: Hall Des Lumières

Világszerte egyre népszerűbbek az immerzívnek nevezett kiállítások, amelyek népszerű képzőművészek munkásságát mutatják be audiovizuális eszközökkel, azt az illúziót keltve, mintha a néző belépne a festménybe. Az adott műveket audio eszközökkel kísért, hatalmas felületekre vetített animációk keltik életre.

Fotó: Hall Des Lumières

A legújabb ilyen jellegűkiállítás New York-ban nyílt meg. A Gustav Klimt: Gold in Motion (Gustav Klimt: mozgásban az arany) című immerzív tárlat a híres szecessziós osztrák képzőművész legismertebb festményeit mutatja be új szemszögből. A Manhattan egyik történelmi épületében kialakított Hall Des Lumières kiállítóterembe lépve a látogatókat akár a márványfalakra és -oszlopokra, valamint az üvegelemekre vetített digitális animációk és képek fogadják, a látánnyal harmonizáló zenével kísérve.

Fotó: Hall Des Lumières

A minden érzékünkre ható, lenyűgöző show létrehozásában fontos szerepelt vállalt a terület egyik legnagyobb szakértője, Gianfranco Iannuzzi, aki korábban Van Gogh, Paul Cézanne és Pierre-Auguste Renoir munkáit bemutató immerzív kiállításokat tervezett.

A Hall Des Lumières ráadásul egy évig tartja nyitva a tárlatot, amit majd egyből követ egy újabb.

A kiállítótérben ugyanis kizárólag immerzív show-k követik majd egymást. A fő tárlat, mint a mostani, Klimt-kiállítás, általában 10-12 hónapig lesz látható, de a látogatókat mindig várják mjad kisebb léptékű időszakos tárlatok is.

Fotó: Hall Des Lumières

Jelenleg három ilyen fut. Az egyik a Klimt egyik fő inspirációs forrásának számító honfitársa, Friedensreich Hundertwassert hozza közelebb a nagyközönséghez. Emellett az 5 mozgás című, összművészeti, kísérleti digitális alkotás látható még, illetve egy végtelenített tükörszobában François Vautier Recoding Entropia című filmjét vetítik, amelyik az emberi agy határtalan lehetőségeit taglalja.

AMI MÉG ÉRDEKELHET