Să ne întărim imunitatea cu aceste 5 ingrediente de toamnă din pădure

Îți prezentăm fructe sălbatice comestibile și sănătoase!

Foto: Shutterstock

A sosit toamna, merită să pornim într-o drumeție de cules de fructe de pădure – dar ce este comestibil și la ce sunt bune aceste fructe colorate?

CORN

Foto: Shutterstock

Această plantă frumoasă și fructele sale sunt perla pădurii. Dimensiunea boabelor poate varia de la 2 cm până la mărimea unei prune. Are un gust acru și în formă crudă conține cele mai multe vitamine, dar se poate realiza din el și un gem delicios, cu gust astrigent caracteristic (este mai bun dacă este amestecat cu alte fructe), sirop și compot, dar fructele se pot și usca. Datorită conținutului foarte ridicat de vitamina C, este un antioxidant puternic și un întăritor eficient al sistemului imunitar.

FRUCTE DE SOC

Foto: Shutterstock

Din fructele negre, care se coc toamna, se realizează medicamente, țuică, sirop și dulceață. Deși boabele (ca toate fructele de culoare închisă, violet) au un conținut foarte mare de flavonoide, trebuie să fim atenți cu ele: floarea și fructele sale negre sunt comestibile doar fierte, boabele crude însă, mai ales semințele din ele, sunt otrăvitoare!

PĂDUCEL

Foto: Shutterstock

Fructul celeilalte plante native, păducelul, trebuie culese înainte să fie mușcate de brumă, deci exact invers față de cum se obișnuiește cu măceșele. Ingredientele active extrase din plantă au efecte regenerante pentru inimă și vasodilatatoare, fiind un medicament eficient pentru inimă. Boabele de păducel nu se consumă crude, fiind folosite mai ales pentru dulceață. Pentru ceaiul care vindecă inima este folosită florea plantei.

MĂCEȘ

Foto: Shutterstock

Măceșul este vechea noastră plantă medicinală, fiind absolut delicioasă. Este un stimulent imunitar perfect datorită conținutului său ridicat de vitamine A, B1, B2, K și C. Este bine ca ceaiul, siropul și gemul de măceș să facă parte din meniul de toamnă, în plus, ceaiul nu este bun doar împotriva răcelii, ci este eficient și împotriva artritei, reglează nivelul zahărului din sânge și ajută la descompunerea grăsimilor.

PORUMBAR

Foto: Shutterstock

Porumbarul este la fel de versatil ca măceșul. Datorită conținutului său ridicat de vitamina C și a multor flavonoide (acizi elagici), este remarcabil în prevenirea cancerului și regenerării vasculare. Flavonoidul polifenol din fruct ajută la hematopoieză, în timp ce boabele îmbunătățesc metabolismul, adică au efect diuretic.

AMI MÉG ÉRDEKELHET