Top 5 noi ingrediente gastronomice în 2022 – de la lulo la iru

Aceste ingrediente sunt recomandate pentru 2022 de inspectorii Michelin care cercetează obsesiv noutățile și tendințele culinare înainte ca acestea să intre în conștiința publicului.

Foto: 123rf

Vino alături de noi într-o călătorie culinară variată și extinde-ți dicționarul gastro!

Ardei Habanada 

Acest ardei hibrid a fost creat în 2014 de Michael Mazourek, profesor universitar în ameliorarea plantelor, pentru a scoate în evidență fără iuțime aroma fructată și florală a ardeilor habanero. Fanii ardeiului chilian cresc o mare varietate de habanero dulci, dar Mazourek a lucrat ani de zile pentru a crea un ingredient culinar cu totul nou. Ardeii Habanada pot fi recunoscuți după gustul lor complex și forma în zig-zag. Noul favorit al bucătarilor apare atât în feluri dulci, cât și sărate, și se bucură de un mare succes în rândul oaspeților.

Lulo

Foto: Getty Images

Fructul portocaliu cunoscut și ca naranjilla sau portocala de Quito este originar din America Centrală și de Sud și se aseamănă cu binecunoscuta sa rudă, roșia. Are un gust citric, asemănător cu cel al limetei, fiind principalul ingredient al băuturii tradiționale columbiene, lulada, dar este potrivit și pentru aromatizarea altor băuturi. În patria lui, din frunze se face și vin, iar fructele sunt folosite și pentru a prepara dulceață și sirop. Bucătarii îl asociază adesea cu praf de busuioc pentru feluri principale, oferind o experiență de gust acru.

Doenjang

Foto: Pixabay

Această cremă delicioasă de soia este un ingredient comun în bucătăria coreeană. Deși în multe privințe este similară miso-ului japonez, doenjang (se pronunță tănjang) se prepară printr-o altă metodă. Se fermentează lent, dar în industria alimentară există și o metodă modernă, prin care este accelerată fermentația cu ciuperci și cereale. Are un gust mai ferm, mai dulce și mai amar decât miso, semănând mai mult cu brânza albastră. În Coreea se folosește mai ales pentru a spori gustul supelor, sosurilor, preparatelor din orez, dar de exemplu Sungchul Shim, un renumit chef din New York, o aplică genial pentru a face sosul bechamel mai gustos.

Iru

Foto: Instagram

Iru dovedește că umami (al cincilea gust, care poate fi descris cel mai bine ca un gust armonios sărat) nu caracterizează doar bucătăriile asiatice. Făcut din roșcove africane, acest ingredient bogat și picant este unul dintre ingredientele principale din bucătăria nigeriană, unde este adăugat la o varietate de supe și tocane. Poate fi puțin ciudat la început, deoarece miroase foarte puternic, dar dă mâncării un gust grozav – merită să experimentăm cu el. Bucătarii mai îndrăzneți îl folosesc cu plăcere la mâncăruri cu carne de vită și midii.

ALGEle corn de cerb

Foto: 123rf

Această plantă marină este populară printre gurmanzi datorită aromei sale intense de ocean și texturii elastice. Algele marine, cunoscute și sub numele de codium, trăiesc în apele puțin adânci ale Oceanului Atlantic, fiind apreciate în special la coastele Peninsulei Iberice. Un master chef din Chicago folosește gustul lor sărat pentru a rafina conservele de lux de fructe de mare marca La Brújula. Peste o brioșă crocantă, prăjită, acoperită cu o cremă făcută din brânză São Jorge și conopidă, se adaugă aceste alge și se prepară o gustare care îmbină aromele pământului și ale mării.

AMI MÉG ÉRDEKELHET