A vonatozás után buszozni is ingyenesen lehet majd Spanyolországban!

Tovább bővíti az ingyenes utazási lehetőségeket a spanyol kormány: hamarosan a távolsági buszokon is életbe lép a rendszer.

Fotó: Daimler Media


Spanyolországban tavaly szeptemberben vezették be az ingyenes vonatozás lehetőségét, hogy ezzel is csökkentsék a dráguló megélhetés miatti terheket. Februártól pedig a távolsági buszokra is kiterjesztik az kedvezményeket.

Fotó: Unsplash

Tavaly szeptember óta 50 százalékos kedvezménnyel lehet használni a távolsági buszok többségét Spanyolországban, így a Barcelona és Madrid közötti 626 kilométeres távon közlekedőket is. A kormány legújabb lépése nyomán ez, és további 41 hosszú és középtávú útvonal válhat akár teljes mértékben ingyenessé.

A rendszer hasonlóan fog működni ahhoz, ahogy a vasúti közlekedés esetén történik szeptember óta.

Fotó: Unsplash

A hagyományos vonatokon ingyenesen közlekedhet, az Avant nagy sebességű vasúton pedig 50 százalékos kedvezményben részesül bárki, aki egy évben legalább 16 utazást tesz meg egy adott zónában. Az utasoknak (a kedvezmény mindenkire vonatkozik, nemcsak a spanyol állampolgárokra) meg kell adniuk az útvonalat, amin közlekednek majd, ki kell fizetniük a (távolságtól függően) 10 és 20 euró közötti letéti díjat, ami alapján kapnak egy QR-kódot, ami menetjegyként szolgál majd. A felhasználó visszakapja a letéti díjat, ha a következő 365 napban legalább 16 alkalommal utazott a két végállomás között vagy bárhol, abban a zónában.

A rendszert a 2023-as évre is meghosszabbították, februártól pedig a távolsági buszokra is kiterjesztik.

A kezdetben nehézséget okozott, hogy sokan előzetesen lefoglalták a helyeket, de végül nem utaztak az adott a vonaton. Ezért bevezették, hogy az indulást megelőző 24 órában már nem lehet ingyenesen lemondani az utazást, és aki háromszor büntetést fizet emiatt, azt automatikusan kizárják a rendszerből. A spanyol szakminisztérium adatai alapján tavaly közel 2,5 millió szabadjegyet adtak ki az országban.

Forrás:The Guardian

AMI MÉG ÉRDEKELHET