Nyolcadik kontinens – innovatív úszó tisztítóállomás

Lenka Petráková tervező látványos és jövőbemutató koncepciója napjaink egyik legégetőbb problémájára, az óceánok szennyezésére nyújthat megoldást.

Ilustraţie: Lenka Petráková

A szlovákiai dizájner Nyolcadik kontinens névre keresztelt koncepciója a vízfelszínéről gyűjtené össze a műanyag-szennyeződést, amelyet az úszó állomás újrahasznosítható anyagokra bontana le.

Bár egyelőre csupán koncepció, a Lenka Petráková által kigondolt úszó tisztítóállomás nagyon is megvalósítható – így gondolták a Jacques Rougerie Alapítvány által indított pályázat zsűrijének tagjai is, akik építészeti és innovációs díjjal jutalmazták a szlovák tervező projektjét.

Illusztráció: Lenka Petráková

A Csendes-óceánra tervezett struktúra gátkarjai gyűjtik össze a szennyeződést és szemetet, amelyet aztán a belső részben válogatja ki és bontja le a technológia, majd tárolja a kinyert, újrahasznosítható anyagokat. Az óceán vizének tisztítása mellett a Nyolcadik kontinens sokoldalú platformként működne, amelyen tudományos kutatás és oktatás is folyna.

Illusztráció: Lenka Petráková

Lenka Petráková az úszó tisztítóállomás valamennyi részlegét tökéletesen az adott feladat végrehajtásához tervezte. A vízfelszínen lebegő gátkarokat úgy alakította ki, hogy az összegyűjtött szemetet pontosan továbbítsa a mesterséges sziget belsejében lévő feldolgozó részlegbe. A tudományos központ közvetlen összeköttetésben áll a feldolgozó részleggel és a tárolókkal, így a kutatók közelről tanulmányozhatják a különböző folyamatokat.

Illusztráció: Lenka Petráková

AMI MÉG ÉRDEKELHET