Însoțitorii de zbor folosesc lumini secrete pentru a comunica — Iată cum funcționează

Gestionarea a sute de pasageri într-un avion nu este o sarcină ușoară. Este doar treaba însoțitorului de bord să facă să arate ca și cum ar fi așa.

Foto: Unsplash

Însoțitorii de zbor trebuie să știe absolut totul despre siguranța la bordul aeronavei — și chiar să cunoască destul de multe despre fiecare pasager (chiar înainte ca aceștia să se îmbarce în avion). Pentru a fi mai ușor, au propriul lor limbaj secret. Și, de asemenea, își trimit semnale secrete unul altuia folosind un singur echipament care este ascuns vederii.

Foto: Lufthansa

Ceea ce pare un semn de ieșire pentru pasagerul normal este, de fapt, un semn de ieșire normal. Dar pe marginea inferioară a semnului se află ceea ce este cunoscut sub numele de „Area Call Panel” sau ACP. Dacă acordați atenție la următorul zbor, veți observa lumini pe panou care îi informează pe însoțitorii de bord când este nevoie de atenția lor în întreaga aeronavă. Dacă pe ACP apare o lumină albastră, înseamnă că un pasager a apăsat butonul de apel de la locul său. (Uneori, ACP are două lumini albastre pentru a anunța însoțitorul de bord în ce parte a culoarului este așezat pasagerul.)

Foto: Unsplash

O lumină portocalie îi informează pe însoțitorii de bord că ceva se întâmplă în toaletă. O lumină portocalie continuă înseamnă că cineva din toaletă a apăsat butonul de apel. Dacă lumina clipește, înseamnă că detectorul de fum a fost activat. O lumină din afara băii în cauză se va aprinde, de asemenea, pentru a-i informa pe însoțitorii de bord unde să meargă.

Și, în sfârșit, o lumină roz este modul în care însoțitorii de bord își semnalează unul altuia că există un apel telefonic la care să răspundă. O lumină roz constantă înseamnă că este un apel unidirecțional, dar o lumină roz intermitentă înseamnă că este un apel de grup și fiecare stație de însoțitor de bord ar trebui să se alăture. Uneori, o lumină roșie pe ACP poate semnala un apel de la cabina de zbor.

Pentru toate aceste semnale luminoase, o sonerie va suna și va anunța însoțitorii de bord să verifice ACP-ul cel mai apropiat de ei. Deși aceste coduri de lumină sunt destul de universale, pot exista mici modificări ale luminilor, în funcție de producătorul de aeronave.

AMI MÉG ÉRDEKELHET